Mléčné výrobky konzumujte v přiměřeném množství, ale těm nízkotučným se raději vyhněte!

Konzumace nízkotučných potravin nevede k tolik vytoužené změně hmotnosti. Přesto si to musela většina z nás nejprve vyzkoušet, protože to znělo lákavě. Jenže, ne všechno tučné není zdravé a naopak. A vůbec nejhorší je, že tuk v údajně zdravých potravinách byl nahrazován nezdravými umělými sladidly.

zdravá strava, mléko, jogurty, zdraví, minerály, vitaminy

Nižší riziko mozkové mrtvice

Ještě donedávna platilo, že čím méně tuku potraviny obsahují, tím jsou lepší, a tak začaly být populární odtučněné a nízkotučné výrobky. Nicméně, nízkotučné výrobky vám ve skutečnosti nepomohou zhubnout, protože odstraněný tuk v nich je nahrazen sladidlem. Podle odborníků stojí za nižším rizikem mozkové mrtvice jedna molekula mléčného tuku, tzv. kyselina heptadekanová.

Zdroje vápníku a jódu

Z mléčných výrobků by lidé měli preferovat jogurty, kyselé výrobky, mléko a v menší míře i sýry. Jsou to klíčové potraviny, které tělu poskytují vápník ve snadněji vstřebatelné formě a také jód, potřebný ke tvorbě hormonů štítné žlázy. Máslo je z pohledu odborníků v tomto směru neutrální, avšak obsahuje až příliš mnoho kalorií, proto jej lze doporučit jen v omezeném množství. V typicky západní stravě je velmi nepravděpodobné, že získáte dostatek vápníku a jódu jiným způsobem, proto je doporučeno konzumovat několik mléčných výrobků denně.

Tučné mléčné výrobky a doporučené množství

Podívejme se na několik kombinací mléčných výrobků, které obsahují přibližně 20 g nasycených mastných kyselin, a tedy doporučené maximum pro ženy. Muži mohou až 30 g.

Plnotučný přírodní jogurt

200 g plnotučného přírodního nebo 170 g řeckého jogurtu obsahuje polovinu denního příjmu vápníku, potřebného pro stavbu kostí. Co se týče bílkovin, na 100 g je v něm obsažených 5,1 g. Vyšší příjem vápníku je spojen se sníženými hladinami škodlivého viscerálního tuku, který se utváří kolem orgánů. Zmíněná porce 170 g řeckého jogurtu má sice stejné množství nasycených mastných kyselin, ale nižší obsah vápníku (přibližně 27 procent denního příjmu). Jeho výhoda spočívá ve vyšším podílu bílkovin (9 g na 100 g jogurtu), omezující chuť k jídlu.

Smetanový sýr

Porce 50 g smetanového přírodního sýru obsahuje třetinu denního množství nasycených mastných kyselin. Přesto ho odborníci doporučují více než nízkotučné varianty, a to pro vyšší obsah výživných látek (2,8 g bílkovin, 38 mg vápníku). Sýrové pomazánky mají obecně méně vápníku a bílkovin než tvrdé sýry, protože syrovátka, bohatá na tyto nutriční látky je během zpracování vyřazena. 

Tvrdý sýr čedar

Tvrdý sýr čedar je jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů vápníku. Navíc množství 40 g obsahuje více než třetinu (36 procent) denního příjmu vitamínu B12, potřebného pro energii, imunitu, ale i nervový systém. Také 10 g bílkovin, což je o více než 50 procent než najdeme ve vařených vejcích.

Máslo

Na rozdíl od ostatních mléčných výrobků obsahuje máslo minimum bílkovin i vápníku a zároveň velké množství kalorií. Proto nebude na škodu, když ho lidé někdy nahradí kvalitními přírodními rostlinnými oleji. K denní spotřebě doporučených mastných kyselin stačí 14 gramů.

Plnotučné mléko

Mnohé studie již několikrát potvrdily, že pití mléka je spjato s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva. Podle odborníků je to dáno obsaženým vápníkem, chránícím rizikové osoby před růstem polypů, které se mohou přeměnit na zhoubné nádory. Plnotučné mléko také obsahuje vyšší množství vitamínu A, podporujícího zdravé vidění a imunitní systém. 300 ml plnotučného mléka obsahuje 13,5 procenta denní dávky tohoto vitamínu, přičemž stejné množství polotučného mléka jen 7 procent denní dávky.

Parmazán

Parmazán je jeden z nejvýživnějších sýrů vůbec. Jen tři lžíce parmazánu vám dodají téměř 40 procent denní dávky vápníku a 15 procent denní dávky zinku, což je důležitý minerál pro kognitivní funkce a plodnost. Dále pak obsahuje 6 g nasycených mastných kyselin (30 procent denního limitu) a 124 kalorií.

 

 


Podobné články


Rajčata pomáhají chránit před rakovinou, obezitou, chřipkou a stárnutím

Rajčata jsou oblíbenou a vcelku nenáročnou plodinou. Pěstují se u nás, ale také dovážejí z jižních států....
více...

Salát z mořských řas pro zdraví, krásu a dlouholetost

Mořské řasy jsou úžasnou potravinou, plnou pro život nezbytných bílkovin, vitaminů, minerálů, enzymů, vlákniny...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...

Šťáva z červené řepy podporuje růst a kvalitu vlasů

Péče o vlasy, to není jen nákup a používání kvalitní vlasové kosmetiky. Chcete-li mít krásné vlasy, musíte...
více...

Pomerančová kůra - cenný zdroj vápníku pro zdravé kosti

Kupujete drahé pomeranče v BIO kvalitě, tedy ty bez škodlivé chemie na povrchu a slupku vyhazujete? Tak to...
více...

Kysané zelí - vláknina, probiotika, enzymy, vitaminy a minerály v chutné a přírodní formě

Kysané zelí by mělo být jedničkou v jídelníčku těchto dní. Dokáže přirozeným způsobem posílit imunitu...
více...

Med přímo od včelaře nenahradí žádné levnější alternativy z dovozu!

Med je cenný a zcela jedinečný dar přírody, který sladce chutná a navíc prospívá zdraví. Obsahuje velké...
více...

Dýně chrání naše oči, pokožku, nervovou soustavu a pohlavní orgány

Dýně je plodina s velmi dlouhou historií. Pochází z Ameriky, kde byla velmi ceněnou potravinou Indiánů. Ti již...
více...

Letní jídelníček pro zdraví a štíhlou postavu

Letní teploty často zahání chuť na jídlo. Ale jíst je potřeba i v létě, jen jídelníček by měl být...
více...

Mrkev je doslova poklad, který na zahradě roste

Mrkev patří mezi základní druhy zeleniny, kterou najdete růst na téměř každé zahrádce. Nevyžaduje nijak...
více...