Máte chuť na maso? Chybí vám železo!

Datum článku: 15. 1. 2018

Běžně nemlsáte a najednou máte nepřekonatelnou chuť na sladké? Poslouchejte své neodolatelné chutě, tělo se vám tím snaží něco naznačit. A tato informace bude pro vaše zdraví velmi důležitá. Přitom nemusí jít jen o chuť na sladké, ale i touha po slané pochutině vám něco naznačuje.

Máte chuť na maso? Chybí vám železo!

Červené maso

Máte chuť na červené maso, například hovězí, ačkoli ho jindy téměř vůbec nejíte? Možná si váš organismus žádá více železa. Stává se to, když jste ztratili více krve než je běžné, například při velmi silné menstruaci nebo při některých onemocněních. Nejste právě masný typ? Železo se nachází také v luštěninách, celozrnných obilovinách, například v ovesných vločkách, quinoi, v zelené zelenině, ořeších a semenech, například v dýňových jadérkách. Potraviny, které jej obsahují, nekombinujte s mléčnými výrobky, vápník totiž zhoršuje vstřebávání železa. Pokud jste však velmi unavení, slabí, bledí, nechutná vám jíst, buší vám srdce, zadýcháváte se již při malé námaze a nebo máte kolapsové stavy, jděte k praktickému lékaři. Ten vás vyšetří, a pokud je potřeba, předepíše vám železo v tabletách.

Bramborové hranolky

Umíte si je představit jako přílohu ke každému jídlu? Může se za tím skrývat nedostatek vápníku, magnézia či zinku. Ale spíše je pravděpodobné, že vaše tělo má nedostatek soli. Nebo naopak, je zvyklé na mnoho sodíku ve stravě, takže vaše chuťové pohárky si žádají ještě více soli. Tvrdíte, že mnoho nesolíme? Sůl se nachází nejen v bramborových hranolkách, ale i v uzených výrobcích jako je salám či klobása, v polotovarech, konzervách, tvrdých sýrech, některých minerálkách, v olivách či jiných pochutinách. Omezte je v jídelníčku. Vaše chuťové pohárky se zregenerují a nebudou na soli takové závislé.

Sýry

Neobvyklá nebo extrémní chuť na sýry může signalizovat, že vašemu tělu chybí tuky, případně omega 3 mastné kyseliny. Zkuste si do svého jídelníčku zařadit ryby jako je losos či makrela, lněná semínka či vlašské ořechy.

Sladkosti

Je to podobné jako se solí. Čím více sladkého mlsáte, tím více jste závislí od cukru. Sladká jídla totiž rychle zvedají hladinu krevního cukru. Krátce na to však jeho hladina prudce klesá a tělo si žádá další cukr. Tento začarovaný kruh přerušíte tak, že omezíte konzumaci bílého cukru v nápojích, čokoládách, keksech, koláčích a zákuscích.

Autor: Lenka Kostková