Maso patří do našeho jídelníčku, ale stačí dvakrát týdně

Datum článku: 10. 2. 2016

Červené maso by mělo být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jen je třeba ho konzumovat správně upravené a v doporučené dávce. Nemusíme se potom obávat toho, že by mohlo našemu tělu uškodit.

maso, červené maso, zdraví, rakovina, zdravý jídelníček

Světová zdravotnická organizace doporučila jíst červené maso jen dvakrát týdně,

poukazuje na zdravotní rizika nadměrné konzumace. Červené maso řadí do skupiny tzv. lehčích rakovinotvorných látek. Pokud budeme předcházet rizikům způsobeným špatnou manipulací, nešetrnou úpravou a budeme jíst doporučené množství, nemusíme se červeného masa bát. Jídelníček zdravého životního stylu musí být pestrý a vyřazení takto hodnotné potraviny je velká škoda.

Pod červené maso patří

vepřové, hovězí, skopové, telecí a jehněčí. Energetická hodnota 100 gramů svaloviny je zhruba 450 kilojoulů, tukové tkáně 3500 kilojoulů. Vepřové maso obsahuje méně bílkovin a více tuku, proto bývá hůře stravitelné.

Vysoký příjem tuků je jedním z rizikových faktorů vzniku chorob srdce a cév,

obezity a některých typů rakoviny. Do jídelníčku bychom proto měli zařazovat pouze maso libové a před kuchyňskou úpravou přebytečný tuk odstranit.

Syrové červené maso obsahuje 20 až 24 gramů bílkovin na 100 gramů

Bílkoviny jsou stavebními kameny organismu, jsou součástí svalové bílkoviny, ale i enzymů, hormonů či protilátek. Bílkoviny přijímáme, abychom nahradili jejich ztráty, protože tělesné tkáně se neustále obměňují.

Autor: Lenka Kostková