Máslo je snadné vyrobit, ale...

Datum článku: 30. 4. 2019

I přes snahu, vnutit nám lehce roztíratelné margaríny, patří tradiční a hlavně čerstvé máslo do zdravého jídleníčku. A je to s ním stejně jako s jinými tuky. Musíme ho konzumovat v rozumné míře, protože je hodně kalorické a tučné. Ale na druhou stranu obsahuje cenné vitamíny, které rozhodně naše tělo potřebuje.

Máslo je snadné vyrobit, ale...

Másla podle obsahu tuku

  1. Ghí (přepuštěné máslo)  - jedná se o mléčný bezvodý tuk, který má obsah mléčného tuku více než 99,9%.
  2. Klasické - obsahuje minimálně 80% mléčného tuku. 
  3. Se smetanovým zákysem - nejméně 75% mléčného tuku.
  4. Se sníženým obsahem tuku - nejméně 61% mléčného tuku.
  5. S nízkým obsahem tuku - minimálně 41% mléčného tuku.

Balení másla

V obchodech najdeme máslo obvykle v balení po 250 gramech, ale výjimkou nejsou již balení po 200 gramech nebo naopak poloviční balení pro lidi, kteří nakupují jen sami pro sebe. Ti, dříve narození, si určitě vzpomenou na obrovskou hroudu másla, z níž paní prodavačka ukrajovala dle přání zákazníka. Takto se nyní často prodává máslo v prodejnách s BIO výrobky nebo na farmářských trzích.

Co obsahuje máslo

Máslo obsahuje vitaminy A , D, E a podíl trans nenasycených mastných kyselin, nemělo by se tedy používat na smažení. Jeho chuť je dána mléčnými bílkovinami. Aroma pak obsahem mastných kyselin. Aprávě ty jsou důvodem, proč by měli konzumaci másla omezit cukrovkáři nebo pacienti s cévními onemocněními. Pro zdravé lidi máslo nemá žádná rizika. Nicméně, jeho energetická hodnota není nezanedbatelná, 100 gramů obsahuje až 3 300 KJ!

Jak si ulehčit práci s tuhým máslem

Nejlepší je, použít nůž se zoubky, ale existuje i struhadlo na máslo. Jedná se o otočné struhadlo, které snadno využijete i na strouhání tvrdého sýru. Máslo se do něj vloží a otáčením padají úhledné "holbinky", které snadno rozetřete po pečivu. 

Snadno roztíratelné máslo

Koupili jste máslo, které jde snadno roztírat? Potom se jedná o máslo, do kterého byl přidán rostlinný tuk.

Výroba domácího másla

Máslo lze doma vyrobit poměrně snadno. Otázkou je, zda se to vyplatí? Koupit si musíte minimálně  dva kelímky 30% smetany. Ty šleháte, dokud se nevytvoří šlehačka. Pak je vhodné vyměnit metličky za mixér, protože hmota povážlivě houstne. Následně pokračujte ve šlehání, dokud se nezačne tvořit máslo. Vzniká i podmáslí, který je třeba slít. Šlehejte, dokud není máslo dostatečně tuhé a nevylučuje už jen čistou vodu. Lze ho dosolit nebo ochutit bylinkami. 

Autor: Martina Dvořáková