V obchodech najdeme máslo obvykle v balení po 250 gramech, ale výjimkou nejsou již balení po 200 gramech nebo naopak poloviční balení pro lidi, kteří nakupují jen sami pro sebe. Ti, dříve narození, si určitě vzpomenou na obrovskou hroudu másla, z níž paní prodavačka ukrajovala dle přání zákazníka. Takto se nyní často prodává máslo v prodejnách s BIO výrobky nebo na farmářských trzích.
Máslo obsahuje vitaminy A , D, E a podíl trans nenasycených mastných kyselin, nemělo by se tedy používat na smažení. Jeho chuť je dána mléčnými bílkovinami. Aroma pak obsahem mastných kyselin. Aprávě ty jsou důvodem, proč by měli konzumaci másla omezit cukrovkáři nebo pacienti s cévními onemocněními. Pro zdravé lidi máslo nemá žádná rizika. Nicméně, jeho energetická hodnota není nezanedbatelná, 100 gramů obsahuje až 3 300 KJ!
Nejlepší je, použít nůž se zoubky, ale existuje i struhadlo na máslo. Jedná se o otočné struhadlo, které snadno využijete i na strouhání tvrdého sýru. Máslo se do něj vloží a otáčením padají úhledné "holbinky", které snadno rozetřete po pečivu.
Koupili jste máslo, které jde snadno roztírat? Potom se jedná o máslo, do kterého byl přidán rostlinný tuk.
Máslo lze doma vyrobit poměrně snadno. Otázkou je, zda se to vyplatí? Koupit si musíte minimálně dva kelímky 30% smetany. Ty šleháte, dokud se nevytvoří šlehačka. Pak je vhodné vyměnit metličky za mixér, protože hmota povážlivě houstne. Následně pokračujte ve šlehání, dokud se nezačne tvořit máslo. Vzniká i podmáslí, který je třeba slít. Šlehejte, dokud není máslo dostatečně tuhé a nevylučuje už jen čistou vodu. Lze ho dosolit nebo ochutit bylinkami.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.