Marmeláda, džem nebo povidla?

Datum článku: 29. 8. 2013

Jaké by to byly Vánoce bez perníků a koláčů? Žádné, přesně tak. Přes Vánoce máte dovoleno kromě pečení i jedení lineckých koláčků či perníků. Můžete si to dovolit, protože ne zcela platí, že takové koláčky jsou nezdravé. Právě naopak, pokud upřednostníte menší množství povidlových pochoutek, obohatíte se o důležité vitamíny a minerální látky nacházející se v džemu. Jistě, množství těchto látek není vysoké, ale za to je skvělým doplněním a náhradou za mastné čokolády a krémové zákusky. Proto i koláčky s marmeládou mohou být "zdravé" a není třeba je odsuzovat.

Marmeláda, džem nebo povidla?

Džem, marmeláda, povidla……

Někomu to může znít stejně, ale jsou mezi nimi jisté rozdíly.

Džem

je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody.

Marmeláda

 je druh sladké polotekuté ovocné směsi, která vzniká vařením a želírováním ovocných šťáv.

Povidla

Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyrábějí bez přídavku cukru vařením ovoce až do zahuštění nebo vypékáním na pekáči.

Meruňková marmeláda

V meruňkové marmeládě najdete důležitý draslík a železo, které napomáhají k regulaci krevního tlaku, regulaci cukru v krvi a zpomalují trávení. Pokud byste v něm hledali betakaroten, bylo by to marné; meruňky obsahují betakaroten jen v čerstvém stavu, ale určitě vám bude chutnat i zdravé, meruňková marmeláda.

Džem z černého rybízu

Džem z černého rybízu se může pochlubit vysokým obsahem ochranných antioxidantů, zabraňuje infekci močových cest a otravě potravinami. Dále přináší úlevu při zánětech, je osvědčeným diuretikem a významným zdrojem draslíku.

Marmeláda z borůvek

Kromě skvělé chuti, vám tato marmeláda dopřává i zlepšení krevního oběhu, částečného odstranění problémů se zrakem a posílí obranyschopnost organismu.

 

Autor: Lenka Kostková