Malá, ale pikantní rostlinka - řeřicha setá

Datum článku: 3. 3. 2014

Určitě všichni dobře znáte tu drobnou a pikantní rostlinku, která připomíná chutí ředkvičku. Nejčastěji se pěstuje doma koncem zimy a v jarním období, kdy je třeba organismus dobít vitaminy a minerály, zvítězit nad zimními onemocněními, pročistit krev a zbavit tělo škodlivin. Obsahuje živé enzymy, chlorofyl, vitaminy  A, B, C, E, B1, K, karoten, z minerálních látek je to draslík, vápník, měď, železo, hořčík, jód, fosfor, hořčík, chrom ...

Malá, ale pikantní rostlinka - řeřicha setá

Malá, ale účinná řeřicha je nápomocná u zdravotních neduhů

• pomáhá při chudokrevnosti, odstraňuje pocit únavy, pročišťuje krev, zbavuje tělo toxinů a podporuje imunitu
• stimuluje činnost jater, slinivky a žlučníku
• lístečky obsahují chrom, který reguluje pocit nasycení
• příznivě působí na látkovou přeměnu, proto je součástí jarních bylinných kúr , podporuje trávení
• odstraňuje pocit únavy, zvyšuje vitalitu
• má příznivý vliv na pokožku, působí na nečistou pleť a hnisavé vřídky
• preventivně působí proti rakovině
• žvýkání řeřichy posiluje dásně a pomáhá zamezovat jejich krvácení

Zbytečně se neříká, že všeho moc škodí,

v tomto případě je denní dávka pro dospělou osobu jedna polévková lžíce.

Řeřicha se konzumuje výhradně v naturálním syrovém stavu

Přidává se především do čerstvých salátů, dekorativní využití má při zdobení obložených chlebíčků, je vhodná do bramborových salátů, tvarohových a vajíčkových pomazánek, bylinkových omáček, polévek, k masům připravovaným na rožni, k tučnějším pokrmům a také na ryby.
 

Autor: Lenka Kostková