Listová zelenina snadno nahradí kukuřičné lupínky a dá se pěstovat i na okně
Stravujeme se opravdu zdravě? Bohužel, podle mnoha výzkumů mnoho lidí nedostává základní živiny, které jsou potřebné k zdravému fungování organismu. Nejíme zejména dostatečné množství potravin, které obsahují draslík, vlákninu, vápník, zinek, hořčík, železo, vitaminy A, B6, B9, B12 a D.
Co děláme špatně?
Zelenina a ovoce jsou nejvýživnější potraviny (zastoupeny například luštěninami, ořechy, semínky a celými zrny). A náš jídelníček často obsahuje více živočišných produktů, které jsou sice také potřeba, ale nejsou natolik výživné jako rostlinná potrava. Té by mělo být více.
Mezi nejvýživnější potraviny patří listová zelenina
- čínské zelí
- řeřicha
- zelí
- hořčičné listy
- mangold
- špenát
- rukola
- římský salát
- růžičková kapusta
- brokolice
Tyto potraviny se umísťují na samém vrcholu žebříčku potravin s maximálním obsahem mikroživin na kalorie
Top výživným potravin
- mrkev
- květák
- paprika
- chřest
- houby
- rajčata
- batáty
Vysoce hodnocené druhy ovoce
- jahody
- ostružiny
- švestky
- maliny
- borůvky
- hroznové víno
- granátová jablka
- melouny
- papája
- pomeranče
Jak stravovat plnohodnotně?
Co upřednostnit? Musíme upřednostňovat potraviny s větší nutriční hodnotou před fastfoodovými a nekvalitně zpracovanými surovinami. Například, pokud byste snědli asi 20 kukuřičných lupínků, je to 176 kalorií, 8 g tuku, 24 g sacharidů, 3 g bílkovin, 1 procento vitaminu A, 0 procent vitamínu C, 6 procent vápníku a 5 procent železa. Pokud si místo toho dáte k jídlu 3 šálky syrového zelí je to 100 kalorií, 1 g tuku, 20 g sacharidů, 7 g bílkovin, až 618 procent vitamínu A, 402 procent vitamínu C, 27 procent vápníku a 19 procent železa. Tak co, kterou možnost upřednostníte?
Velké porce a málo rostlinné stravy?
Dále, nejezte příliš mnoho najednou a dejte větší prostor rostlinné stravě. Dává to smysl, protože vejce, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku a libové maso mají nižší hustotu živin než taková cibule, slunečnicová semínka, fazole a ovesné vločky. Bílý chléb a kukuřičné lupínky jsou zařazeny ještě níže než vejce, maso a nízkotučné mléčné výrobky. Pokud jste jedním z těch lidí, kteří často sahají po kukuřičných lupíncích, sušenkách nebo zmrzlině, měli byste si být vědomi toho, že tyto potraviny mezi hodnotná jídla nepatří.