Koření zvané fenykl - léčí, chutná a ještě povzbuzuje sexuální touhu

Datum článku: 2. 9. 2013

Fenykl obecný je bylina z čeledi miříkovitých. Jako zelenina a ochucovadlo jídel je známý zejména v jižní Evropě, odkud fenykl původně také pochází. Ve Francii, lze fenykl nalézt v polévce, v příloze či v alkoholických nápojích. V Itálii zase s oblibou fenykl konzumují syrový i vařený; přidávají ho do salátů i dezertů. Z těchto dvou pravlastí fenyklu se později, tato u nás málo známá zelenina, začala pěstovat i v Německu, Rusku, Indii či v Japonsku. Léčivé účinky fenyklu však znali už starověké národy, jejichž tajemství zdraví pomalu odkrývá.

Koření zvané fenykl - léčí, chutná a ještě povzbuzuje sexuální touhu

Fenykl - proč ho poznat?

Fenykl je ve světě chutnou součástí zdravé výživy, oblíbené ochucovadlo, ale i známý pomocník při nejrůznějších zdravotních potížích. Důvodem je jeho unikátní složení; fenykl totiž obsahuje množství betakarotenu, B komplexu, vitamínu C a E. Z minerálních látek je fenykl zdrojem draslíku, sodíku, vápníku, železa, hořčíku či síry. Kromě toho obsahuje i vzácné aminokyseliny a vlákninu.

Fenykl má řadu pozitivních vlastností

• Odstraňuje zácpu a uvolňuje bolestivé křeče žaludku;
• Léčí překyselený žaludek;
• Působí proti ztrátě chuti k jídlu;
• Má močopudný a detoxikační účinek (součást diet, protože fenykl na sebe váže tuky a tělo zbavuje toxinů);
• Zmírňuje zánětlivé procesy probíhající v organismu;
• Léčí oční záněty a tzv. syndrom unavených očí (výplach fenyklovým odvarem);
• Pozitivně ovlivňuje dýchací systém - lze jej využít při nachlazení a jako prostředek ke zlepšení vykašlávání;
• Hubí blechy a vši, svrab (vnější použití);
• Je považován za afrodiziakum - zvyšuje sexuální apetit.

Fenykl jako zelenina a koření

Fenyklová semena se používají jako koření.  Zelenobílé listy fenyklu se používají při přípravě zeleninového salátu, stonek fenyklu se po vyříznutí středu běžně naplňuje pomazánkou se sýrem a následně zapéká. Jako zeleninu vnímali fenykl i mniši, kteří žvýkáním semen fenyklu odháněli vlčí hlad. Právě semena fenyklu představují oblíbené koření, které lze přidat do slaných (polévky, omáčky, rybí jídla), ale i sladkých jídel (perníky, dezerty, koláče).

Fenyklový čaj - nejznámější přírodní lék

Fenyklový čaj je často doporučován kojícím matkám, které předávají kojencům důležité látky fenyklu prostřednictvím mateřského mléka. Fenyklový čaj nemůže nijak ohrozit ani zdraví novorozenců. Právě naopak; zejména u malých dětí je vhodný při nejrůznějších trávicích potížích (např. při nadýmání, plynatosti). Teplý nápoj znásobuje účinek fenchonu obsaženého ve fenyklu, který podporuje vylučování trávicích enzymů a zlepšuje pohyblivost střev. Seznam léčivých účinků fenyklu je však mnohem delší.