Palmy, na kterých rostou kokosové ořechy, vyžadují tropické podnebí a hodně slunce. Najdeme je na pobřežích moří. Do Evropy se dostaly kokosové ořechy až díky posádce Vasca de Gamy. Na své plavbě do Indie objevila exotické plody a přinesla je do Evropy. Kokosové palmy vyrůstají až do výšky třiceti metrů. Ořechy dozrávají přibližně dvanáct měsíců. V dobrých klimatických podmínkách se na jedné palmě může urodit až 150 kokosových ořechů.
Kokos je bohatý na množství vitamínů, B1, B2, E a niacin a B6. Z minerálních látek obsahuje železo, fosfor, hořčík, vápník, draslík a sodík. Přítomnost vlákniny v kokosu prospívá nejen našemu zdraví, ale i kráse našeho těla. Dužina kokosového plodu má až 67% tuku, který snižuje špatný cholesterol. Kokos je nepostradatelnou součástí mnoha moučníků a sladkých dobrot.
Tento přírodní nápoj obsahuje proteiny, vitamíny a množství minerálních látek. Výhodou je, že má jen jedno procent tuku a velmi málo kalorií. Dodává tělu energii a napomáhá při správném spalování nadbytečných kil. Používá se také při žaludečních potížích. Pomáhá předcházet hlavně rakovině střev, prsu a prostaty. Vhodná je také jako prevence proti nemocem srdce, rozpouští ledvinové kameny a zvyšuje imunitu.
Z kokosových ořechů se získává řada cenných produktů, žádané jsou také v kosmetickém průmyslu. Jedním z nich je kokosové mléko. Obsahuje vitamíny, proteiny, minerální látky a stopové prvky. Má schopnost udržovat v pokožce vlhkost. Příznivě ovlivňuje regeneraci vlasů a vlasové pokožky.
Léčivé účinky má i kokosový olej. Obsahuje antioxidanty, čímž posiluje imunitu pokožky a pomáhá při jejím hojení. Je účinný i v boji proti virům, kvasinkám, houbám, mikrobům a plísním. Kokosový olej chrání pokožku před slunečním zářením, ale i před chladem a silnými mrazy. Tuk, který obsahuje kokosový olej, má podobné složení, jako ten v pokožce lidského těla. Proto se přípravky snadno vstřebávají a jsou velmi oblíbené.
Jde o panenský přírodní produkt lisovaný za studena, který obsahuje pouze přírodní a lehce vstřebatelné formy tuků. Má příjemnou vůni, výživné hodnoty a široké využití. Je stabilní a neoxiduje. Konzumací kokosového oleje předcházíme riziku ucpávání cév, odbourává cholesterol a dodává tělu energii. Můžeme jím dokonce zredukovat i naši hmotnost. Je vhodný na vaření, pečení, smažení. Jeho složení zůstává nezměněno i při vysokých teplotách. Panenský olej se získává z dužiny kokosových ořechů. Poskytuje tělu rychlý zdroj energie, přitom má méně kalorií než ostatní tuky a zároveň posiluje obranyschopnost organismu.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.