Klíč ke zdraví se skrývá v malém klíčku

Datum článku: 23. 9. 2013

Za poslední desetiletí se na nás z každé strany hrnou názory a návody na zdravé stravování i zdravý životní styl. Každý si pod tímto pojmem představí něco jiného. Někdo se snaží konzumovat více ovoce a zeleniny, pít čerstvé ovocné šťávy, upřednostňovat stravu z přírody, pravidelně cvičit či meditovat. Způsobů, jak zdravě a plnohodnotně žít je mnoho. Zejména v posledních letech se toho dost řeklo i napsalo o potravině, kterou si v tomto článku přiblížíme. Nejde o žádnou novinku či zcela neznámou potravu. Řeč je totiž o klíčcích, které jsou staré jako lidstvo samo a kromě toho, že jde o zdravou potravinu, jde i o všestranný lék, samozřejmě z přírody.

Klíč ke zdraví se skrývá v malém klíčku

Léčivé účinky klíčků znali již staří Číňané před pět tisíci lety,

kteří je používali k léčení kožních a trávicích obtíží či při onemocněních a bolestech svalů. Hindové žijící na severu Indie se pomocí nich dožívali a stále dožívají vysokého věku, a to při dobrém zdraví. Vidět zdravé seniory v našich končinách je však jako hledat jehlu v kupce sena. Důvodem je mimo vyčerpání i nesprávná životospráva, nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu, sedavé zaměstnání, stres a mnoho jiného. To naši předkové neznali. Zato však znali klíčky.

Našim babičkám v kuchyni nikdy nechyběly klíčky z luštěnin,

vojtěšky či řeřichy. Kromě toho, že je přidávaly do pokrmů, nápomocné byly i pro domácí zvířata. Přidávaly se jim do stravy, aby byly zvířata silná a zdravá a za pomoci klíčků se léčila i jejich neplodnost. Mimochodem, tento účinek je prokázán i na lidech. Klíčky obsahují vitamin E, který nazýváme vitamínem plodnosti. Kromě něj jsou klíčky bohaté i na vitamin C, K, A a vitamíny skupiny B. Tyto vitamíny jsou nezbytné pro lidský organismus a rovnováhu v něm.

A jaké je tajemství klíčků?

Nesčetnými výzkumy se dokázalo, že v klíčícím semínku se zvyšuje množství vitamínů, enzymů a minerálních látek. Protože patří mezi nejčerstvější zeleninu, která roste právě tehdy, když si ji vkládáme do úst a nehrozí, že by se ztratily důležité živiny, jako je to při vaření či jiném zpracování potraviny. Přestože klíčky můžeme jíst i upravované, nejhodnotnější jsou čerstvé klíčky. Můžeme z nich připravit chutnou kaši, salát, pomazánku, polévku nebo si je přidat do jogurtu, omáčky či zamíchat mezi cereálie. Fantazii se meze nekladou. Důležité je, aby se dennodenně objevovaly na našem jídelníčku i na jídelníčku našich dětí. Pravidelná konzumace klíčků se pozitivně odrazí na zdraví našeho těla a spokojenosti duše.

Díky klíčkům pomůžeme organismu očistit se,

načerpat chybějící energii a nastartovat metabolismus. Kromě toho, že klíčky jsou lehce stravitelné, napomáhají trávení, posilují psychiku i obranyschopnost organismu. Díky nim se můžeme stát vyrovnanějšími, klidnějšími a v neposlední řadě určitě zdravějšími. Konzumace klíčků u dětí podporuje růst a zdravý vývoj organismu.

Pěstování klíčků je bohužel u nás stále nedoceněné,

a to i kvůli mylné představě náročnosti pěstování. Opak je pravdou. Klíčky lze vypěstovat ze všech druhů obilovin, luštěnin, i jiných semen. Stačí lžíci semen nebo  hrst luštěnin namočit do litru vlažné vody a nechat celou noc stát. Další den semena dobře propláchneme ve vlažné vodě, scedíme, uložíme do suché láhve na zavařeniny, navrch dáme gázu a uzavřeme gumičkou. Uložíme na tmavé místo nebo ji přikryjeme tmavou tkaninou. Semena každý den proplachujeme vlažnou vodou a znovu vkládáme do nádoby. Důležité je, aby přebytečná voda vždy odtekla. Některá semena je možné již třetí den konzumovat, jiné potřebují klíčit 4-5 dní. Semena vyklíčí nejlépe v teple a suchu, například v kuchyni, kde se vaří, případně ve vyhřáté troubě či na radiátoru.

Je to jednoduché, ale pokud se bojíte nebo na pěstování nemáte čas,

klidně si klíčky kupte v bio obchodech nebo supermarketu. Výběr je naštěstí bohatší, než před pár lety. Vyzkoušejte, co udělají klíčky s vaším organismem, budete mile překvapení.

Autor: Martina Dvořáková