Káva je nápoj, který chrání náš organismus před stárnutím

Datum článku: 16. 7. 2013

O vhodnosti a nevhodnosti kávy se napsalo již mnoho článků, neustále se o ní polemizuje a je předmětem mnoha studií. Nejnovější dokončené vědecké výzkumy o kávě a jejích účincích přinášejí převratné změny v této oblasti, bourají se staré mýty publikované za poslední desetiletí a přinášejí i pro medicínu nové, pozitivní poznatky.

Káva je nápoj, který chrání náš organismus před stárnutím

Dnes již víme, že obsahuje nesčetné množství antioxidantů,

dokonce více než opěvovaný zelený čaj. Zelená zrna kávy obsahují kolem 1000 různých antioxidantů a proces vaření a přípravy je zvyšuje ještě o dalších 300. Procesem pražení vznikají kávě vlastní a zdraví prospěšné komponenty, podobné některým antioxidantům. Kávu je třeba užívat jako lék. V kávových bobech se nacházejí látky s chemickou povahou (diterpeny) ,  které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Takový efekt je však statisticky průkazný pouze u lidí, kteří konzumují nejméně 6 šálků nefiltrované kávy denně. U žen a nekuřáků je takový efekt velmi slabý. Má vliv na cévy a vztah mezi kávou a cévními onemocněními nebyl prokázán.

Mnoho lidí se domnívá, že káva způsobuje žaludeční vředy,

avšak je třeba brát v úvahu i fakt, že většina lidí kávu kombinuje s cigaretami a alkoholem a právě tyto látky způsobují zmíněné problémy. Pití černé kávy nalačno je zlozvyk, který alespoň částečně zmírňuje současný konzum mléka. V každém případě lidé s poruchami zažívacího traktu a ledvin by měli konzultovat konzum kávy s lékařem.

Říká se, že kolik lidí, tolik chutí

Každému chutná něco jiného. Někdo preferuje jemnou chuť kávy, jiný si vychutná silnou a hořkou. Kromě způsobu přípravy kávy záleží také na tom, jaký druh si vybereme. Kávy se liší nejen tím, jak vysoký mají obsah kofeinu, ale i oblastí, ze které pocházejí. Klimatické podmínky určují vůni, chuť a barvu kávy.

Uskladnění kávy

Káva by měla být v každém případě čerstvá, nejlépe je koupit zrnkovou kávu a umlít si požadované množství krátce před její přípravou. Tuto metodu využívají zejména starší lidé, kteří tím novým moderním kávám jednoduše nevěří. Káva by měla být uskladněna v těsných nádobách k tomu určených, aby se zabránilo vstřebávání ostatních pachů do kávy, nejlépe na tmavém a chladném místě. Vhodné je mít kávu například v mrazničce, mražené zrna netřeba před samotným mletím rozmrazovat. Uchovávání v chladničce příliš vhodné není, protože káva by neměla být vystavena
vlhkému prostředí, které její kvalitu znehodnocuje.

Arabský způsob přípravy kávy je nejčastější

Arabové mají velkou oblibu v přidávání koření kardamom, které překrývá hořkou chuť této černé a silné kávy. Káva se podává v maličkých šálcích bez ouška. Jde o tradiční rituál pití kávy. Jiným způsobem si můžeme připravit filtrovanou kávu, a to buď přímo v překapávači, nebo ve filtrovací konvici, která pracuje na principu pressa. Káva se zalije horkou vodou a poté se stlačí píst s filtrem a v konvici se oddělí tekutina od kávové sedliny. U překapávačů je praktické použití papírových filtrů, které můžeme po použití vyhodit.

Pokud jste milovníkem kávy a dobrého pressa vyplatí se investovat peníze do kávovaru

Takto budete mít na stole více druhů pochoutky a vaše chuťové pohárky budou rozmazlovány rozmanitostí.  Pro milovníky dobrého pressa i překapávané kávy jsou určeny kombinované kávovary a pokud máte rádi kapučíno, můžete si koupit kávovar, který dokáže splnit i toto přání.

 

Autor: Lenka Kostková