dokonce více než opěvovaný zelený čaj. Zelená zrna kávy obsahují kolem 1000 různých antioxidantů a proces vaření a přípravy je zvyšuje ještě o dalších 300. Procesem pražení vznikají kávě vlastní a zdraví prospěšné komponenty, podobné některým antioxidantům. Kávu je třeba užívat jako lék. V kávových bobech se nacházejí látky s chemickou povahou (diterpeny) , které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Takový efekt je však statisticky průkazný pouze u lidí, kteří konzumují nejméně 6 šálků nefiltrované kávy denně. U žen a nekuřáků je takový efekt velmi slabý. Má vliv na cévy a vztah mezi kávou a cévními onemocněními nebyl prokázán.
avšak je třeba brát v úvahu i fakt, že většina lidí kávu kombinuje s cigaretami a alkoholem a právě tyto látky způsobují zmíněné problémy. Pití černé kávy nalačno je zlozvyk, který alespoň částečně zmírňuje současný konzum mléka. V každém případě lidé s poruchami zažívacího traktu a ledvin by měli konzultovat konzum kávy s lékařem.
Každému chutná něco jiného. Někdo preferuje jemnou chuť kávy, jiný si vychutná silnou a hořkou. Kromě způsobu přípravy kávy záleží také na tom, jaký druh si vybereme. Kávy se liší nejen tím, jak vysoký mají obsah kofeinu, ale i oblastí, ze které pocházejí. Klimatické podmínky určují vůni, chuť a barvu kávy.
Káva by měla být v každém případě čerstvá, nejlépe je koupit zrnkovou kávu a umlít si požadované množství krátce před její přípravou. Tuto metodu využívají zejména starší lidé, kteří tím novým moderním kávám jednoduše nevěří. Káva by měla být uskladněna v těsných nádobách k tomu určených, aby se zabránilo vstřebávání ostatních pachů do kávy, nejlépe na tmavém a chladném místě. Vhodné je mít kávu například v mrazničce, mražené zrna netřeba před samotným mletím rozmrazovat. Uchovávání v chladničce příliš vhodné není, protože káva by neměla být vystavena
vlhkému prostředí, které její kvalitu znehodnocuje.
Arabové mají velkou oblibu v přidávání koření kardamom, které překrývá hořkou chuť této černé a silné kávy. Káva se podává v maličkých šálcích bez ouška. Jde o tradiční rituál pití kávy. Jiným způsobem si můžeme připravit filtrovanou kávu, a to buď přímo v překapávači, nebo ve filtrovací konvici, která pracuje na principu pressa. Káva se zalije horkou vodou a poté se stlačí píst s filtrem a v konvici se oddělí tekutina od kávové sedliny. U překapávačů je praktické použití papírových filtrů, které můžeme po použití vyhodit.
Takto budete mít na stole více druhů pochoutky a vaše chuťové pohárky budou rozmazlovány rozmanitostí. Pro milovníky dobrého pressa i překapávané kávy jsou určeny kombinované kávovary a pokud máte rádi kapučíno, můžete si koupit kávovar, který dokáže splnit i toto přání.
Autor: Lenka Kostková
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.