Kam se ztrácí vápník?

Datum článku: 22. 10. 2013

Někdy si myslíme, že stačí tělu dodat to a ono, a máme vyhráno. Omyl. Ještě je třeba dbát na kombinace potravin, aby se navzájem nelikvidovaly a nevylučovaly. Tak je tomu i v případě vstřebávání se a ukládání vápníku. Existují látky, které tomu brání, a pak ho konzumujeme vlastně zbytečně.

Kam se ztrácí vápník?

Fosfáty

Fosfáty jsou látky, které při větším množství brání vstřebávání vápníku a zvyšují jeho vylučování. Poměr vápníku a fosforu může být max. 1:2. Kromě absolutního množství v potravě hraje roli i vazba tohoto prvku v potravinách. V rostlinných potravinách je vázán silně, proto jeho toxicita není velká. Ale v potravinách živočišného původu, tedy zejména v mase, je snadno uvolnitelný, tedy i škodlivější. V dnešní době je konzumace masa a masných výrobků značně vysoká, proto je i nadbytek fosforu v našem těle. Fosfor je jednou z příčin překyselení organismu. Nebojte se, nemusíte se masa vzdát úplně, ale dbejte na jeho množství a kvalitu. Zejména kvalita je sporná. V dnešní době dochází k špatnému chovu a výživě hromadně chovaných zvířat a kumulace toxinů v mase během jejich života je dost vysoká. Také co se týče kombinace tuků a bílkovin, nejvhodnější jsou ryby a drůbež. A jak často? Mělo by vám stačit maso 1 - 2 krát do týdne, jako ho jedli naši předkové. To se týká i ryb, které jsou pro nás důležité z hlediska vitamínu D, proto by neměly chybět na našem stole.

Tuky

Nadbytek tuků může způsobovat velké problémy. Tuky s vápníkem vytvářejí mýdla a vylučují se pak stolicí ven. Tuk je však pro náš zdravý život důležitý.  Potřebujeme ho nejen na vstřebávání vitamínů, ale i kvůli různým metabolickým dějům v našem těle. Je i důležitým zdrojem energie. Takže opět platí, že je třeba zejména dbát na jeho množství, kvalitu a složení.

Kyselinotvorná strava

Kyselost je stav, který může nastat z různých příčin, ale nejčastější příčinou je špatná strava. Vápník se ztrácí pomalu, dlouhodobě a nepozorovaně, ale jistě. Při vyšší hodnotě pH dochází k poruše vstřebávání minerálů, ale vápník se váže na látku kalcium bikarbonát, která má za úkol tento proces zvrátit. Jelikož pH krve je pro náš organismus důležitější než kosti, vápník se při kyselosti odčerpává a přechází tam, kde je pro život nutný, i když pak v kostech chybí. Ze stravy působí kyselinotvorné cukr, bílá mouka, tuk a nadbytek bílkovin. Když se podíváte na naši dnešní stravu, vlastně už dětství tvoří tyto položky až 90 % naší stravy. Proto je třeba doplnit zásadotvorné potraviny. Celozrnné obiloviny a luštěniny jsou snadno kyselinotvorné, ale vzhledem k jejich další velmi dobré vlastnosti je omezovat nemusíte. Zásadotvornou látkou je pak zejména zelenina, která je tím nejlepším regulátorem pH. Zelenina by měla tvořit 30-50 % stravy, a to v různé úpravě.

Pochutiny

Káva je velmi rozšířeným a oblíbeným nápojem, ale je i velkým nepřítelem vápníku tedy kalcia. Proto byste ji neměli pít příliš často. Pokud je to možné, nahraďte ji žitnou kávou. Argument, že jedině káva vás probere, neobstojí. Káva vás totiž probere pouze na chvíli, pak na vás pocit únavy opět padne a nutí vás sáhnout po další šálku. Nemluvě o tom, že pití kávy je vlastně více psychický stav než fyzický. Jednoduše máte pocit, že při pití šálku kávy si odpočinete. Ale odpočinout si můžete u šálku čehokoliv jiného, zdravého a chutného.

Kouření

Také cigarety nás obírají o vitamíny C a D a cigaretový kouř váže kalcium.

A na závěr poslední legální droga - alkohol

Jeho nadužívání také podporuje osteoporózu, protože vytváří látky, které ničí vitamín D. Vyhýbejte se zejména alkoholu vyrobeného na bázi bramborového lihu, který ničí mozkové buňky.
 

Autor: Lenka Kostková