a vitamin B 12, nezbytný pro zdravý nervový systém. Kalorická hodnota jogurtu je různá - od 160 kcal ve 150 g plnotučného jogurtu až po 61 kcal ve stejném množství nízkotučného jogurtu. Závisí to také na aromatizování ovocnou složkou s cukrem nebo jinými sladidly.
(nízkotučný do 0,5 procent, se sníženým obsahem tuku do 3 procent, bílý jogurt více než 3 procenta a smetanový nejméně 10 procent). Lidé, kteří potřebují vápník z mléka, ale nemohou ho pít pro špatnou snášenlivost laktózy, často zjišťují, že jim jogurt nezpůsobuje problémy.
ke kterému se přidávají speciální bakteriální kultury. Vzhledem k tomu, že se speciální jogurtové acidofilní a bifidogenní kultury přidávají až po pasterizaci, je vlastně jogurt "stále živý", a to i v případě, kdy to není speciálně zdůrazněno na etiketě.
(včetně Candidy albicans), které mohou způsobit střevní infekci. Může přinášet úlevu při střevních potížích, průjmu a zácpě. U některých dyspepsií může také zmírňovat zápach z úst.
protože pomáhá obnovovat normální střevní flóru. Rovněž je jogurt vhodný pro nemocné, postižené průjmem způsobeným aktinoterapií (léčbou ozařováním), po otravě jídlem nebo při syndromu dráždivého tračníku.
způsobeném kvasinkami. Vyskytuje se hlavně v ústech a ve vagíně. Těžké kandidózní infekce se objevují při poruchách imunitního systému. Na plísňová onemocnění jsou citliví i lidé užívající antibiotika a hormonální nebo steroidní přípravky, předepisované při astmatu a jiných alergických onemocněních.
a udržuje bakteriální rovnováhu v tlustém střevě, spolupůsobí jako prevence rakoviny tlustého střeva. Mnohé jogurty označované jako "BIO" obsahují mimořádně zdravé kultury, blahodárně působící na trávení. Jogurty s vysokým obsahem vlákniny se doporučují pro jejich schopnost snižovat krevní cholesterol.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.