Jogurt pro zdravé zuby a kosti, ale i proti plísňovým onemocněním

Datum článku: 18. 9. 2013

Jogurt, který se kdysi považoval pouze za cennou zdravou potravinu, je dnes základem lákavých mražených dezertů a je zdravější náhradou smetany. Je užitečným zdrojem vápníku a fosforu pro zdraví kostí a zubů.

Jogurt pro zdravé zuby a kosti, ale i proti plísňovým onemocněním

Obsahuje vitamin B 2, který je potřebný k uvolnění energie ze živin,

a vitamin B 12, nezbytný pro zdravý nervový systém. Kalorická hodnota jogurtu je různá - od 160 kcal ve 150 g plnotučného jogurtu až po 61 kcal ve stejném množství nízkotučného jogurtu. Závisí to také na aromatizování ovocnou složkou s cukrem nebo jinými sladidly.

Obsah mléčného tuku musí být uveden na obalu

(nízkotučný do 0,5 procent, se sníženým obsahem tuku do 3 procent, bílý jogurt více než 3 procenta a smetanový nejméně 10 procent). Lidé, kteří potřebují vápník z mléka, ale nemohou ho pít pro špatnou snášenlivost laktózy, často zjišťují, že jim jogurt nezpůsobuje problémy.

Jogurt se vyrábí inkubací pasterizovaného a homogenizovaného mléka,

ke kterému se přidávají speciální bakteriální kultury. Vzhledem k tomu, že se speciální jogurtové acidofilní a bifidogenní kultury přidávají až po pasterizaci, je vlastně jogurt "stále živý", a to i v případě, kdy to není speciálně zdůrazněno na etiketě.

Živý jogurt brání ve střevech bujení škodlivých bakterií a kvasinek

(včetně Candidy albicans), které mohou způsobit střevní infekci. Může přinášet úlevu při střevních potížích, průjmu a zácpě. U některých dyspepsií může také zmírňovat zápach z úst.

Někteří léčitelé doporučují jíst živý jogurt po léčbě antibiotiky,

protože pomáhá obnovovat normální střevní flóru. Rovněž je jogurt vhodný pro nemocné, postižené průjmem způsobeným aktinoterapií (léčbou ozařováním), po otravě jídlem nebo při syndromu dráždivého tračníku.

Doporučuje se také jako podpůrná léčba při plísňovém onemocnění,

způsobeném kvasinkami. Vyskytuje se hlavně v ústech a ve vagíně. Těžké kandidózní infekce se objevují při poruchách imunitního systému. Na plísňová onemocnění jsou citliví i lidé užívající antibiotika a hormonální nebo steroidní přípravky, předepisované při astmatu a jiných alergických onemocněních.

Předpokládá se, že jogurt pomáhá upravit stav kůže

a udržuje bakteriální rovnováhu v tlustém střevě, spolupůsobí jako prevence rakoviny tlustého střeva. Mnohé jogurty označované jako "BIO" obsahují mimořádně zdravé kultury, blahodárně působící na trávení. Jogurty s vysokým obsahem vlákniny se doporučují pro jejich schopnost snižovat krevní cholesterol.
 

Autor: Lenka Kostková