Jogurt, kefír a acidofilní mléko - správná trojka pro zdravou výživu

Datum článku: 27. 6. 2013

Staré národy pokládali jogurt za " potravu bohů ". Už v dávné minulosti lidé věděli, že jogurt zpomaluje stárnutí a chrání před mnoha nemocemi, a tak se stal známý jako "potrava bohů ". Dnes je to "ideální potravina ".

Jogurt, kefír a acidofilní mléko - správná trojka pro zdravou výživu

Kysané mléko, které nazýváme jogurt

Klasický jogurt obsahuje dvě živé jogurtové kultury: Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus). Podle odborníků je ideální potravina na doplňování důležitého vápníku - dva kelímky tohoto nízkokalorického "jídla" pokryjí denní potřebu vápníku (cca 800mg), přičemž, na rozdíl od jiných potravin, nezatíží organismus.

Nedostatek vápníku vede

k zažívacím problémům, vysokému krevnímu tlaku, nemocem srdce, rakovinným onemocněním a, samozřejmě, osteoporóze (řídnutí kostí). Jako zajímavost se v souvislosti s jogurtem a jeho účinky na zdraví se zvykne uvádět kmen Masajů, jehož jídelníček obsahuje velké množství cholesterolu, ale zároveň i kysaného mléka, díky čemuž tito lidé netrpí ani zvýšenou hladinou cholesterolu, ani chorobami srdce.

Mnohé studie hovoří o jogurtu jako o významném prostředku na posílení imunity organismu

a prodloužení lidského života-a to ve zdraví! Jogurt je totiž velkým ochráncem střevního traktu, protože snižuje hladinu enzymů, které se podílejí na vytváření látek podporujících rakovinu vnitřních orgánů, především tlustého střeva; je i významným zdrojem uklidňujícího B komplexu a tryptofanu, takže chrání před stresem, který urychluje stárnutí.

Jogurt by určitě neměl chybět na jídelním lístku

v období vrcholu, když je třeba ve střevním traktu obnovit "přátelské bakterie", které jsou intenzívně likvidovány antibiotiky (jogurt zároveň brání vzniku průjmů vyvolaných antibiotiky). Doporučuje se také proti oparům a vaginálním infekcím, zmírňuje projevy alergií, astmatu a pomáhá při léčbě atopického ekzému. Je výbornou potravinou pro choulostivé žaludky. Přikládání chladného jogurtu na popáleniny zmírňuje bolest.

Blízkými příbuznými jogurtu jsou kefír a acidofilní mléko

Kefír, pocházející z Kavkazu, proslulého dlouhověkostí původních obyvatel, obsahuje kvasinky, které mléko nasycují oxidem uhličitým a zvyšují v něm obsah vitamínu B. Acidofilní mléko je nefermentovaný mléčný nápoj, který je vhodný pro lidi alergické na laktózu. Oba nápoje mají mnoho dobrých vlastností jogurtu. Je však třeba vědět, že nejúčinnější jsou tyto výrobky nedochucované a neslazené, protože cukr brání činnosti zdraví prospěšných bakterií.
 

Autor: Martina Dvořáková