Jídlo souvisí i s velmi vážnými nemocemi

Datum článku: 18. 10. 2013

Je vědecky dokázáno, že tak jako rostlina v nevhodné půdě živoří a při nedostatečné péči zahyne, živoří i člověk, který se stravuje nesprávně. Člověk žije z toho, co sní. Každá buňka, každý orgán i celé systémy v těle jsou vybudovány z molekul bílkovin, tuků a sacharidů. Tyto molekuly vznikají v těle z toho, co jsme snědli a vypili. Pokud naše buňky nemohou být z kvalitního "materiálu ", nedokáží zajistit všechny své funkce na dostatečně dlouhou dobu - a jsme u kořene problému: oxidace, mutace, intoxikace, dysbalance a proliferace poškozují buňky. Často s trvalými následky pro celý organismus: rakovina vzniká z jedné buňky, ateroskleróza začíná poškozením vrstvy buněk, která je mnohem tenčí než list papíru.

Jídlo souvisí i s velmi vážnými nemocemi

Mnoho dalších, velmi i méně vážných onemocnění, souvisí s tím,

že potravou přicházejí do těla látky, které tělu škodí a na druhé straně v ní chybí látky, které tělo potřebuje alespoň k iluzornímu zachování rovnováhy mezi degenerací a regenerací. Pokud převažuje degenerace, chronické degenerativní onemocnění ( ateroskleróza, mnohé druhy rakoviny, cukrovka, Alzheimerova a Parkinsonova choroba, katarakta apod., se v člověku rozvíjejí mnohem rychleji.

K degeneraci buněk přispívá

• oxidační stres (aktivní a pasivní kouření, smog, stres, infekce, alergie, nedostatek antioxidantů, strava s velkým obsahem tuku, zvýšená koncentrace železa v krvi, hodně železa v potravinách a doplňcích stravy, ionizující záření )
• živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy )nesprávného složení a zastoupení
• nedostatek biologicky účinných látek ( nedostatek vitamínů, minerálů, stopových prvků a rostlinných látek - fytochemikálií )
• trans - mastné kyseliny ( ztužené pokrmové tuky )
• nedostatek vody
• toxické látky ( uzeniny, drogy, léky, pesticidy, herbicidy, insekticidy, antibiotika a hormony a jejich zbytky v živočišných potravinách některé potravinové aditiva v nadměrném množství )
• viry, bakterie a jejich toxiny (nevhodná střevní mikroflóra, infikované potraviny, tepelně nedostatečně upravená a špatně uskladněná potrava, hygienicky závadná voda, nedostatečná osobní hygiena ).

Výživa ovlivňuje vztah degenerace - regenerace a může tím podporovat, nebo bránit vzniku různých onemocnění

V poslední době se nahromadily důkazy i o tom, že složení stravy má přímý vliv na:
pravděpodobnost a úspěšnost těhotenství (vhodné lipidy, antioxidanty, některé stopové prvky )
zdravý vývoj plodu (např. kyselina listová )
některé geneticky podmíněné znaky
výkonnost imunitního systému
sportovní výkon
mentální výkonnost ( vitamíny B, některé aminokyseliny, antioxidanty )
průběh a zpomalení stárnutí ( antioxidanty , vitamín D a A, vápník )

Člověk, který chce racionálně měnit své stravování, je často znechucen informačním chaosem

v oblasti výživy a stravování, a rezignuje. I když si informace někdy protiřečí, čtěme, vzdělávejme se o výživě, pátrejme,  hledejme, zkoumejme, porovnávejme, používejme svůj rozum.

Nezapomeňme, že ta základní doporučení jsou stále stejná

omezme příjem energie
omezme příjem živočišných tuků a cholesterolu a používejme rostlinné oleje a tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin
omezme příjem uzených a konzervovaných masných výrobků
minimalizujme příjem soli, cukru, alkoholu a kofeinu
upřednostňuje rostlinné zdroje bílkovin (obiloviny, luštěniny a výrobky z nich, ořechy)
zvyšme příjem vlákniny
zvyšme spotřebu ovoce a zeleniny
dodržujme optimální pitný režim
udržujme pravidelnou a přiměřenou fyzickou aktivitu a kontrolujme svou tělesnou hmotnost

Autor: Martina Dvořáková