že potravou přicházejí do těla látky, které tělu škodí a na druhé straně v ní chybí látky, které tělo potřebuje alespoň k iluzornímu zachování rovnováhy mezi degenerací a regenerací. Pokud převažuje degenerace, chronické degenerativní onemocnění ( ateroskleróza, mnohé druhy rakoviny, cukrovka, Alzheimerova a Parkinsonova choroba, katarakta apod., se v člověku rozvíjejí mnohem rychleji.
• oxidační stres (aktivní a pasivní kouření, smog, stres, infekce, alergie, nedostatek antioxidantů, strava s velkým obsahem tuku, zvýšená koncentrace železa v krvi, hodně železa v potravinách a doplňcích stravy, ionizující záření )
• živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy )nesprávného složení a zastoupení
• nedostatek biologicky účinných látek ( nedostatek vitamínů, minerálů, stopových prvků a rostlinných látek - fytochemikálií )
• trans - mastné kyseliny ( ztužené pokrmové tuky )
• nedostatek vody
• toxické látky ( uzeniny, drogy, léky, pesticidy, herbicidy, insekticidy, antibiotika a hormony a jejich zbytky v živočišných potravinách některé potravinové aditiva v nadměrném množství )
• viry, bakterie a jejich toxiny (nevhodná střevní mikroflóra, infikované potraviny, tepelně nedostatečně upravená a špatně uskladněná potrava, hygienicky závadná voda, nedostatečná osobní hygiena ).
V poslední době se nahromadily důkazy i o tom, že složení stravy má přímý vliv na:
• pravděpodobnost a úspěšnost těhotenství (vhodné lipidy, antioxidanty, některé stopové prvky )
• zdravý vývoj plodu (např. kyselina listová )
• některé geneticky podmíněné znaky
• výkonnost imunitního systému
• sportovní výkon
• mentální výkonnost ( vitamíny B, některé aminokyseliny, antioxidanty )
• průběh a zpomalení stárnutí ( antioxidanty , vitamín D a A, vápník )
v oblasti výživy a stravování, a rezignuje. I když si informace někdy protiřečí, čtěme, vzdělávejme se o výživě, pátrejme, hledejme, zkoumejme, porovnávejme, používejme svůj rozum.
• omezme příjem energie
• omezme příjem živočišných tuků a cholesterolu a používejme rostlinné oleje a tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin
• omezme příjem uzených a konzervovaných masných výrobků
• minimalizujme příjem soli, cukru, alkoholu a kofeinu
• upřednostňuje rostlinné zdroje bílkovin (obiloviny, luštěniny a výrobky z nich, ořechy)
• zvyšme příjem vlákniny
• zvyšme spotřebu ovoce a zeleniny
• dodržujme optimální pitný režim
• udržujme pravidelnou a přiměřenou fyzickou aktivitu a kontrolujme svou tělesnou hmotnost
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.