Teplá polévka skvěle zasytí žaludek a zahřeje zkřehlé tělo. Plný talíř chutné polévky je zároveň zásobárnou důležitých živin a organismu dodává potřebnou energii. Dostali jste chuť na rajčatovou polévku? Výborně! Rajčatová polévka je bohatým zdrojem antioxidantů, které bojují proti volným radikálům z prostředí. Také zlepšuje tvorbu hemoglobinu, působí protiskleroticky a rychle vás zbaví únavy typické pro zimní období.
V zimě si klidně dopřejte i trochu slaniny. Ve snaze zdravě se stravovat si odepíráte váš oblíbený bůček? V zimě si ho klidně dejte! Proč? Protože v zimním období tělo potřebuje potraviny, které mu pomáhají vytvořit teplo tak, aby termoregulace organismu fungovala správně. Mezi tyto potraviny patří i maso či slanina. Nezapomínejte však na moudré stravovací pravidlo: všeho s mírou!
O tom, že je zelenina zdravá nepochybuje snad nikdo. Bez ohledu na roční období odborníci tvrdí, že bychom měli denně sníst 5 porcí zeleniny a ovoce. Přibližně 600g těchto potravin nás zásobuje důležitými živinami, z toho mnohé si organismus sám neumí vytvořit. Doporučuje se zkonzumovat více zeleniny (3 porce) než ovoce (2 porce) a to platí i během zimy. V zimě bychom měli upřednostnit spíše tepelně upravenou zeleninu - ideálně zeleninu připravenou na páře. Během zimního období bychom se měli vzdát časté konzumace exotických druhů ovoce (např. avokádo), které obsahují vysoké množství vody. Proč? Protože takové jídlo organismus ochlazuje a tělo právě naopak potřebuje produkovat více tepla než v jakémkoliv jiném ročním období.
Látka kapsaicin, kterou chilli papričky obsahují, má schopnost zabíjet rakovinné buňky. Chilli papričky jsou skutečně známým a osvědčeným tipem jak rozproudit krev v žilách. Důvodem je látka kapsaicin, kterou chilli papričky obsahují. Kapsaicin je zároveň příčinou pálivosti papriček. Tato látka nejen podporuje krevní oběh ale i urychluje metabolismus, ničí některé bakterie, léčí rýmu a podporuje chuť k jídlu. Chilli papričky si "naordinujte", i když potřebujete snížit hladinu cukru v krvi. Ale pozor! Při tomto plodu papriček platí, že méně je někdy více!
Namísto kalorického krémového zákusku si dejte raději jablečný koláč. Podle zásad čínské medicíny bychom během zimy měli konzumovat více slaných jídel než sladkých. Zní to jako paradox, protože mnozí z nás si dopřejí moučníky, zákusky, sladkosti právě během tohoto ročního období. Nemusíte se nyní zcela vzdávat svých zlozvyků, stačí, když namísto kalorického krémového zákusku vyzkoušíte chuť jablečného koláče. Ten je díky jablkům, zdrojem důležitých látek a obsahuje poměrně málo kalorií. Pokud máte chuť na teplý nápoj, který by vás ještě více zahřál, žádný problém. K jablečnému koláči si dejte horké jablko, které je též zdrojem zdraví a vitality.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.