Jedlé kaštany výborně chutnají a zároveň i léčí

Datum článku: 1. 10. 2013

Předzvěstí chladných dnů je sběr kaštanů, který obvykle trvá od začátku září po konec října. Kaštany jedlé nemusí posloužit jen na zábavu malých dětí; jak název prozrazuje, lze je využít i v kuchyni. O tom, že kaštany skvěle chutnají a organismu dodávají množství výživových látek, věděli už naši předkové žijící v 17. století. Právě během toho století byl na našem území vysazený první kaštanový strom, kteří se k nám dostal z Turecka.

Jedlé kaštany výborně chutnají a zároveň i léčí

Kaštany - co v sobě skrývají?

Složení kaštanů je skutečně unikátní kombinace látek důležitých pro lidský organismus. Kaštany jsou bohatým zdrojem vitamínů B skupiny (zejména B1 a B2), vitamínu E či vitamínu K. Z minerálních látek, kaštany obsahují vysoký podíl draslíku, železa, zinku, fosforu, vápníku, hořčíku, sodíku. Kromě toho, kaštany se mohou "pochlubit" i tříslovinami (tanin), což jsou látky využívající se při nejrůznějších zánětech (při zánětu ústní dutiny, zánětlivých onemocněních kůže).

Zrající kaštan jedlý

Konzumace kaštanů pozitivně ovlivňuje činnost srdce (podporuje krevní oběh), mozku (zpomaluje proces stárnutí), žaludku (podporuje trávení). Také napomáhají při revmatických potížích tím, že vyživují kosti a svaly. Oslabení funkce kostí a svalů může zapříčinit zdravotní problémy s ledvinami. Užívání kaštanů odstraňuje i tyto obtíže, dokonce podle tradiční čínské medicíny právě zajištění správné funkce ledvin je nejdůležitější schopností kaštanů.

Věděli jste, že kaštany

• Obsahují stejné množství vitaminu C jako citrony?
• Tvoří 6-8% bílkovin, 3% tuků a 40-42% cukrů?
• Mají 7-10x vyšší energetickou hodnotu než brambory a proto jsou doporučovány zejména sportovcům a fyzicky náročně pracujícím lidem?
• Jsou vhodné i pro diabetiky, protože se v nich nenachází žádná fruktóza ani glukóza?
• Mohou být součástí bezlepkové diety, jelikož neobsahují žádný lepek?
• Ochraňují organismus starších lidí před postupnými poruchami paměti?

Pořiďte si teplé kaštany, nebo ...

Snad nejčastěji známe kaštany jak teplou pochoutku koupenou na ulici, ale chutné kaštanové jídlo si můžete připravit i vy sami doma. Kaštany se mohou nejen opékat, ale i vařit a mohou být součástí krémů, mouky (rozšířené v Itálii). Kaštanové pyré představuje také chutnou a zdravou podobu kaštanových jídel. Z kaštanů se dokonce dá vytvořit i zmrzlina, větrník či pivo!

Kromě plodů se v přírodní léčbě i prevenci před různými onemocněními, využívají i listy

tohoto majestátního stromu. Jelikož odvar z listů uvolňuje hlen z těla, tento nápoj je nápomocný zejména při dýchacích potížích a onemocněních (při astmatu, bronchitidě).

Autor: Martina Dvořáková