Snad nejvíce otazníků visí nad volbou jogurtu. Co je třeba si všímat na obale jogurtu? V první řadě složení jogurtu. Ta složka, která je uvedena hned jako první, tak ta se v jogurtu nachází v největším množství. Je to mléko? Výborně! Pokud je první složkou cukr nebo sladidlo, ruce pryč od takového "jogurtu". Také by vás měl zajímat podíl bílkovin a tuků v jogurtu. Čím více bílkovin, tím lépe. Bát byste se však neměli ani tuků. Mléčný tuk je přesně ta složka jogurtu, která mu dodává lahodnou chuť. Pokud neplánujete zkonzumovat několik jogurtů s vysokým obsahem tuku najednou, nemusíte se obávat nárůstu hmotnosti z mléčného tuku. Ptáte se, jak poznat skutečný jogurt? Je poměr sušiny alespoň 20 %? Skvělé, našli jste pravý jogurt! Nezapomínejte ani na to, že jogurt má obsahovat jogurtové kultury, které z jogurtu dělají zdraví prospěšnou pochoutku.
Zbystřete pozornost, pokud na obalu smetanového krému spatříte složku s názvem modifikovaný škrob. Smetanový krém patří k nejoblíbenějším mléčným výrobkům. Základem krému je většinou čerstvá smetana a tvaroh. Teprve po těchto složkách by měly následovat přídavky jako cukr či ovocná složka. Pokud se rozhodnete pro koupi smetanového krému, počítejte s tím, že obsah sušiny, ale i tuku či bílkovin by měl být vyšší než u jogurtu. Smetanový krém navodí i rychlejší pocit sytosti jako jogurt. Zbystřete pozornost, pokud na obalu smetanového krému spatříte složku s názvem modifikovaný škrob. V malém množství modifikovaný škrob není zdraví škodlivý, ale při větším množství může zapříčinit zažívací potíže (např. průjem).
Existuje několik druhů tvarů v závislosti na podílu sušiny a tuku v sušině. Tvaroh může mít slanou chuť, ale i sladkou. Existuje několik druhů tvarů v závislosti na podílu sušiny a tuku v sušině. Kvalitní tvaroh charakterizuje vysoký podíl bílkovin, jehož množství několikanásobně přesahuje množství tuku a mléčného cukru. Měl by být zdrojem zejména vápníku, železa a vitamínu B. Tvaroh je zároveň nízko energetickou potravinou a je skvělým zdrojem tzv. pomalých bílkovin. Díky jeho výhodám je skvělou výživou pro svalstvo a tak je každodenní součástí života sportovce. Tvaroh by však neměl chybět ani v ledničce těch, kteří chtějí jen jednoduše žít zdravě. Možná právě prvním krokem k tomu je vybrat si kvalitní produkty, které prospívají vašemu tělu a posilují zdraví.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.