Jaký je rozdíl mezi kvalitními mléčnými výrobky?

Datum článku: 10. 1. 2014

Kravské mléko je proslulé zejména díky vysokému podílu vápníku. Jedna sklenice mléka obsahuje přibližně 20 % doporučenou denní dávku této minerální látky. A tak se kravské mléko stalo synonymem zdravých kostí, zubů a účinnou prevencí před vznikem osteoporózy. Na počest tohoto zdravého nápoje máme Mezinárodní den mléka a pití mléka se ve značné míře propaguje prostřednictvím mléčných automatů. Není se proto co divit, že mléko a produkty z něj jsou chápány jako symbol zdravé výživy. Platí to vždycky? Umíte si vybrat výrobky, které jsou skutečně zdraví prospěšné?

Jaký je rozdíl mezi kvalitními mléčnými výrobky?

Jogurt

Snad nejvíce otazníků visí nad volbou jogurtu. Co je třeba si všímat na obale jogurtu? V první řadě složení jogurtu. Ta složka, která je uvedena hned jako první, tak ta se v jogurtu nachází v největším množství. Je to mléko? Výborně! Pokud je první složkou cukr nebo sladidlo, ruce pryč od takového "jogurtu". Také by vás měl zajímat podíl bílkovin a tuků v jogurtu. Čím více bílkovin, tím lépe. Bát byste se však neměli ani tuků. Mléčný tuk je přesně ta složka jogurtu, která mu dodává lahodnou chuť. Pokud neplánujete zkonzumovat několik jogurtů s vysokým obsahem tuku najednou, nemusíte se obávat nárůstu hmotnosti z mléčného tuku. Ptáte se, jak poznat skutečný jogurt? Je poměr sušiny alespoň 20 %? Skvělé, našli jste pravý jogurt! Nezapomínejte ani na to, že jogurt má obsahovat jogurtové kultury, které z jogurtu dělají zdraví prospěšnou pochoutku.

Smetanový krém

Zbystřete pozornost, pokud na obalu smetanového krému spatříte složku s názvem modifikovaný škrob. Smetanový krém patří k nejoblíbenějším mléčným výrobkům. Základem krému je většinou čerstvá smetana a tvaroh. Teprve po těchto složkách by měly následovat přídavky jako cukr či ovocná složka. Pokud se rozhodnete pro koupi smetanového krému, počítejte s tím, že obsah sušiny, ale i tuku či bílkovin by měl být vyšší než u jogurtu. Smetanový krém navodí i rychlejší pocit sytosti jako jogurt. Zbystřete pozornost, pokud na obalu smetanového krému spatříte složku s názvem modifikovaný škrob. V malém množství modifikovaný škrob není zdraví škodlivý, ale při větším množství může zapříčinit zažívací potíže (např. průjem).

Tvaroh

Existuje několik druhů tvarů v závislosti na podílu sušiny a tuku v sušině. Tvaroh může mít slanou chuť, ale i sladkou. Existuje několik druhů tvarů v závislosti na podílu sušiny a tuku v sušině. Kvalitní tvaroh charakterizuje vysoký podíl bílkovin, jehož množství několikanásobně přesahuje množství tuku a mléčného cukru. Měl by být zdrojem zejména vápníku, železa a vitamínu B. Tvaroh je zároveň nízko energetickou potravinou a je skvělým zdrojem tzv. pomalých bílkovin. Díky jeho výhodám je skvělou výživou pro svalstvo a tak je každodenní součástí života sportovce. Tvaroh by však neměl chybět ani v ledničce těch, kteří chtějí jen jednoduše žít zdravě. Možná právě prvním krokem k tomu je vybrat si kvalitní produkty, které prospívají vašemu tělu a posilují zdraví.

Autor: Martina Dvořáková