Jak správně zacházet s nakoupenými potravinami?
Datum článku: 5. 10. 2015
Konzumace zkažených potravin je zdraví škodlivé a nejen to, může být i život ohrožující. Mnozí z nás si ani neuvědomují, že sice potraviny řádně uskladňují, ale uskladňují již potraviny, které se jim zkazily během transportu!

Kupovat maso, když je teplo?
Pokud jsou venku příliš vysoké teploty, je třeba to zvážit. Maso, masné produkty, čerstvé mléko a mléčné výrobky, vajíčka a potraviny uskladněny v chladících boxech se mohou vlivem vysokých teplot znehodnotit. Pokud kupovat, tak jedině s termotaškou a co nejdříve je dát do lednice.
Je v chladničce strava v bezpečí?
Jednotlivé druhy musí být odděleny, protože jedna potravina může kontaminovat druhou. Skladování potravin v chladničce v horkých dnech nemá být dlouhodobé, to znamená 1 - 2 dny. Výjimku tvoří hermeticky zabalené a aditivy ošetřené potraviny.
Grilujete pořádně?
Maso by mělo být dostatečně propečené (bakterie se ničí přibližně při teplotě 70 ° C). Vyhněte se i připáleného masu, je zdrojem rakovinotvorných látek. Používejte kvalitní gril a keramické podložky.
Co jíst na dovolené?
Těžko zjistíte, jak vyrobili a skladovali zákusky či zmrzlinu, proto se podobným potravinám v neznámém prostředí raději vyhýbejte a jezte to, co se nekazí tak rychle a má známé složen. Nápoje kupujte v uzavřených lahvích a také ovoce si myjte pitnou balenou vodou.
Další top tipy
-
Při nákupu rizikových potravin používejte termotašky, chladící boxy nebo autochladničky.
-
Potraviny uchovávejte v chladničce důsledně odděleny, aby se nemohly vzájemně kontaminovat.
-
Udržujte pracovní desku, nářadí i prkénka v čistotě (je lepší mít jednu desku na krájení masa, druhou například na zeleninu a ovoce).
-
Při grilování důsledně oddělte čerstvé maso a ostatní potraviny, například zeleninu či chléb, a po manipulaci se syrovým masem si umyjte ruce.
-
Pozor na mytí masa (hlavně kuřecího) pod tekoucí vodou, protože může obsahovat bakterii Campylobacter způsobující střevní onemocnění - důsledně dodržujte hygienu.
-
I potraviny po dovaření v létě při pokojové teplotě rychle podléhají zkáze, proto je co nejdříve zkonzumujte nebo odložte do chladu.
-
Ovoce a zeleninu důkladně myjte v pitné vodě.
-
Často si myjte ruce, pokud nemáte k dispozici vodu, využijte vlhčené ubrousky nebo speciální antibakteriální prostředky.
-
Nápoje nepijte přímo z plechovky, použijte brčko nebo plechovku nejdříve důkladně umyjte.
-
Opatrné buďte i při pitné vodě v některých hlavně exotických destinacích, protože i voda z kohoutku může být kontaminována.
Autor: Lenka Kostková