Jak si zachovat zdravé srdce?
Datum článku: 23. 5. 2013
Srdce je geniální orgán. Dokáže to, co nezvládne žádný mistr světa. Díky němu žijeme, ale mnozí se k němu chováme jako k špatnému sousedovi. Například - vezměte si do silnější ruky gumovou hračku a stiskněte ji 70 krát za minutu. Jen minutu, ale vaše srdce to musí dělat stále. Potom si na ruku navlečte koženou rukavici a pokus zopakujte. Jde to ještě hůř, ruka vás bolí více. Proč si tedy myslíte, že je v pořádku, když vaše srdce stále pracuje a vy ho zvenku obalíte silnou vrstvou tuku?

Projevte mu aspoň trochu přátelství
Například tím, že nezdravé tuky nahradíte zdravější, omezíte cukry a zvýšíte příjem vlákniny. Že nevíte jak na to? Pro inspiraci vám přinášíme pár návodů.
které vašemu srdci udělají dobře.
Potřebujete ještě několik důvodů, proč si srdce zaslouží vaši pozornost?
Za den udělá přes sto tisíc úderů, tedy více než 36 miliónů za rok. Dokázalo by vystříknout krev do výšky devíti metrů. To se svou pětikilovou koulí nedokáže ani nejlepší koulař na světě. V klidu každou minutu přečerpá 5 litrů krve. Za 70 let života je to tolik, že by naplnila kanál široký 1 meter, hluboký 2 metry a dlouhý přes sto kilometrů. Navíc při vaší maximální tělesné námaze přečerpá za minutu až 20 litrů krve - a to je velké pouze jako vaše pěst.
Pozornost si však zaslouží i cévy
Musí být pružné, aby v nich krev nestála a netvořily se sraženiny. Ateroskleróza jejich pružnost oslabuje. Výživu buněk zabezpečuje 10 miliard vlásečnic. Ty jsou
takové tenké, že se červená krvinka musí ohnout, aby se přes ně vešla.
Pokud chcete mít srdce a cévy zdravé
-
Nepoškozujte kvalitu pružného "potrubí" a krevní zásobení srdce aterosklerózou
-
Nepřetěžujte systém vysokým tlakem
-
Chraňte krev před vznikem sraženin
Dosáhnete to úpravou stravy proti zvýšenému cholesterolu a triglyceridů
-
Příjem nasycených mastných kyselin (živočišné tuky) omezte na minimum (podporují tvorbu cholesterolu v játrech).
-
Upřednostněte rostlinné bílkoviny (snižují hladinu cholesterolu v krvi, zatímco živočišné a mléčné bílkoviny ji zvyšují).
-
Zvyšte příjem nenasycených mastných kyselin (zejména typu omega-3) - nacházejí se ve: lněném, dýňovém, řepkovém, sójovém oleji, v mletých lněných semínkách, ořechách, sezamu, sóji, v mastných mořských rybách (losos, makrela, tuňák).
-
Omezte příjem cukru, sladkostí a škrobu (zvyšují koncentraci triglyceridů).
-
Zvyšte příjem potravin, které nejúčinněji snižují cholesterol (ovoce, zelenina, luštěniny ...).
-
Zvyšte příjem ve vodě rozpustné vlákniny na 20 g denně (snižuje cholesterol).
-
Zvyšte spotřebu potravin, které podporují funkce jater: červená řepa, mrkev, artyčoky, citrusy, rajčata, meruňky a zelené natě.
-
Pokud pijete alkohol, omezte jeho příjem na maximálně dva drinky za den (muži) a jeden (ženy), jeden ( drink znamená asi 2 dl vína nebo malá dávka destilátu.
-
Omezte příjem kávy, i bezkofeinové.
-
Pijte zelený čaj vždy, když jen to bude možné.
Autor: Martina Dvořáková