Jak řešit alergii na mléko?

Datum článku: 25. 7. 2013

Možná jste si všimli, že vám mléko a mléčné produkty nedělají dobře. Někomu způsobují průjem, někomu zácpu, někoho z nich bolí břicho. Může jít o intoleranci laktózy, nebo alergii na bílkovinu kravského mléka. Mnozí lidé ani netuší, že jejich problémy způsobuje právě mléko a chybně vylučují ze života ovoce a zeleninu. V případě alergie jde o imunitní reakci, naopak v případě intolerance laktózy jde o enzymatickou poruchu. Intolerance laktózy postihuje spoustu lidí, ale pouze malé množství lidí o ní ví.

Jak řešit alergii na mléko?

Možností odstranění tohoto problému je několik

- od objevení prahu citlivosti na laktózu, přes správnou selekci potravin, až po užití enzymu laktáza ve formě volně prodejných tabletek či přidání speciálních kapek do mléka, které se po několikahodinovém odstání změní na bezlaktózové.

Jediným přirozeným zdrojem laktózy je mléko ve všech formách

a následně mléčné výrobky jako např.. sýry, jogurty, tvaroh, smetana, máslo, pudinky, zmrzliny, nanuky ... Obsah laktózy v těchto potravinách bývá různý, ale je užitečné vědět, že nejlépe jsou tolerovány produkty, které prošly kvasným procesem, jako např.. jogurt a některé druhy sýrů.

Pokud máme nízký prach tolerance laktózy,

v první řadě musíme sledovat údaje o složení všech výrobků, protože laktózu obsahují i pekařské výrobky, pizza, paštiky, polévky, cukrovinky ..

Existuje několik způsobů, jak diagnostikovat intoleranci laktózy,

např. z analýzy dechu či krve, dostatečně spolehlivý test však můžete provést i doma. Na několik dní vylučte ze stravy mléko a mléčná jídla. Pak (nejlépe během volného dne) vypijte 3-4 dcl mléka na lačný žaludek. Pokud se u vás do dvou hodin projeví některý ze symptomů jako průjmy, bolesti břicha, nadýmání apod., je velmi pravděpodobné, že trpíte intolerancí laktózy.

Někteří lidé volí jako alternativu kozí mléko,

avšak toto řešení bývá jen na určitou dobu. Má podobné bílkovinné složení jako kravské a po pár měsících si člověk vybuduje alergii i na toto mléko.

Bezlaktózové mléko

Pro lidi, kteří trpí nesnášenlivostí mléčného cukru, a konzumace mléka jim způsobuje problémy, existuje mléko bezlaktózové. Je však výrazně dražší než obyčejné mléko a výběr jejich druhů je omezen. Teď už i v Čechách známe způsob, jak si lidé trpící intolerancí laktózy mohou doma připravit bezlaktózové mléko, a to z libovolného druhu mléka. Taková "domácí výroba" je zároveň o polovinu levnější než nakupování bezlaktózového výrobku z obchodu.

Dostupné i kapky Laktazan, které se přidávají do klasického mléka

a následně ho zbaví laktózy. Zatímco bezlaktózové mléko je vždy trvanlivé (z logických důvodů) a v obchodech je většinou dostupný pouze jeden jejich druh, kapky je možné použít univerzálně. Lidé si tedy na bezlaktózové mohou upravit přesně to mléko, které si sami vyberou a na které mají právě chuť. Nízkotučné či plnotučné, čerstvé nebo trvanlivé, kravské nebo kozí, koupené či domácí ... Přípravek se aplikuje jednoduše, do jednoho litru mléka stačí nakapat 5 kapek a nechat ho v chladničce odstát 24 hodin.

Příznaky při nesnášenlivosti laktózy

• přítomen je kysele zapáchající průjem
• kolikovité bolesti břicha, které přicházejí 30 minut až 12 hodin po požití mléka
• plynatost, pocit plnosti, různé zvuky v břiše
• pocit přelévání ve střevech

Autor: Martina Dvořáková