Jak na zdravé trávení?

Datum článku: 16. 7. 2013

Nepřetržitý každodenní kolotoč, běhání za povinnostmi, život ve stresu. Nemáme čas se ani najíst. Když se večer konečně zastavíme a vyjíme celou ledničku. Následně si v hlavě promítneme celý den, zjistíme, že žijeme úplně nezdravě a ani se nemůžeme divit, pokud se dostaví zdravotní problémy. Tady už nepomůže nic jiného, pouze radikální změna stravovacích návyků. Pokud to už zajde příliš daleko a organismus se začne bránit různými varovnými projevy. Často je na nápravu pozdě, nebo lépe řečeno - není to už tak snadné.

Jak na zdravé trávení?

Projevy organismu mohou být různé

- nejčastěji jsou to různé tělesné pachy i přes dostatečnou hygienu. Právě tyto "pachové signály", upozorňují na možné problémy s trávením. Váš organismus pravděpodobně špatně zpracovává bílkoviny nebo jde o zánět v ústní dutině. Pokud patříte do kategorie lidí, kteří trpí těmito problémy, pokuste se zjistit, které potraviny vám škodí, a vyřaďte je z vaší stravy. Může jít o nesnášenlivost laktózy, nebo je vaše tělo alergické na konzervanty. Příčin může být opravdu mnoho.

Ale také existují potraviny, které sice nemají lákavou vůni, avšak organismus je potřebuje

jako takový přirozený likvidátor špatných látek v těle. Týká se to hlavně cibule a česneku, v tomto případě si můžete pomoci bylinkami (např. petrželka) či zeleninou, které vám ztlumí nepříjemné pocity. Nezapomínejte, že kombinace s bílkovinami, jako je například maso nepříznivé účinky jen umocňuje.

Ovoce, zelenina a bylinky mají množství významných a cenných látek

- pomáhají trávení a usnadňují střevům práci. Je třeba do jídel přidávat čerstvé bylinky - oregano, majoránku, česnek, kopr, tymián, saturejku ... bylinek je opravdu mnoho a na jejich pěstování nám postačí obyčejný květináč. Zbaví nás špatných bakterií a zabrání tvoření plynů ve střevech, také zabraňují ukládání tuku ve střevech. Mezi nejlepší druhy zeleniny patří• rajčata• pórek• kysané zelí• lilek• červená řepa• špenát• čerstvé okurky a různé zeleninové saláty s přidáním olivového oleje. A nezapomínejme na ovoce • třešně, višně• hrušky• ananas• jablka a jahody.

Náš organismus se může dostat do nepohody i při změně návyků,

například cestování je velký nápor na organismus, který nás oslabuje. Mnohdy musíme překonávat časová pásma, odlišná klimata, jiné složení vody a nová jídla. Rovnováhu organismu narušuje i stres z cesty, jiná strava, nedostatečný pitný režim apod.

Autor: Martina Dvořáková