Jahody příjemně voní i chutnají, léčí dnu a zvyšují chuť na sex

Datum článku: 10. 9. 2013

Jahody - malé, milé, krásné, šťavnaté. Existují různé odrůdy, často dostávají ženská jména jako například Andrea, Adriana, Elvíra. Patří mezi nejoblíbenější sezónní ovoce, znali je už i staří Římané. Vyráběli z nich různé kosmetické přípravky a elixíry.

Jahody příjemně voní i chutnají, léčí dnu a zvyšují chuť na sex

Ne každý ví, že toto chutné ovoce zvyšuje sexuální výkonnost

Svou roli v tom hrají drobná semínka s vysokým obsahem zinku. Zinek je přitom nejdůležitější minerál, ovlivňující sexuální výkonnost, neboť ovládá množství a sekreci mužského pohlavního hormonu testosteronu, který pomáhá ženám rychleji se vzrušit a dosáhnout orgasmus a zároveň aktivuje spermie. Jahody se dají tedy také považovat za vynikající afrodiziakum.

Jahody obsahují kolem 6 – 9 % cukrů (fruktóza a glukóza),

což je málo na to, aby se jich diabetici, či lidé na dietě, museli bát. Jahody jsou ve skutečnosti pro obě skupiny velmi vhodné ovoce (vlastně jako většina ovoce, což možná zní nezvykle, vedle starých doporučení pro diabetiky, protože obsahují fruktózu, která pro využití v těle nepotřebuje inzulín a také chrom, který je pro zpracování cukru v organismu důležitý (je aktivní součástí i některých syntetických antidiabetických přípravků).

Vysoký obsah ovocných kyselin (kyselina citronová a jablečná) má na trávicí systém dezinfekční účinky

a zlepšuje vstřebávání železa z rostlinných potravin. Trávicí trakt a srdečně-cévní systém příznivě ovlivňuje pektin (vláknina, která snižuje cholesterol v krvi), vitamin C, karoten, flavonoidy a třísloviny. I vitaminy B, fosfor, železo, mangan a měď dělají z jahod skutečně kvalitní ovoce.

Jahody jsou krásně červené

Toto zabarvení je způsobeno přítomností rostlinných pigmentů (polyfenolů), které mají výrazný antioxidační účinek. Ten je dokonce tak silný, že jahody patří spolu s borůvkami a brusinkami k nejsilnějším potravinovým antioxidantům vůbec.

Syntetické jahodové aroma nikdy nebude ani zdaleka podobné skutečným jahodám

Aroma jahod totiž patří mezi nejkomplikovanější v přírodě vůbec - skládá z více než 300 známých a množství neznámých látek. To však může být i důvod, proč jsou někteří lidé na jahody alergičtí. Proto je třeba opatrnosti zejména při zavádění jahod do jídelního lístku kojenců. Po první konzumaci jahod je nepodávejte dítěti pár dní a pozorujte, zda se neobjeví alergické příznaky.

Toto chutné ovoce je třeba sbírat ráno,

po uschnutí ranní rosy, ty jsou nejchutnější. Pro vysoký obsah tříslovin, éterických olejů, vitaminu C (až 380 mg/100 g!), alkaloidů, glykosidu fragarinu, flavonoidů kvercetinu a kvercitrinu je lze využít při léčbě hypertenze, gynekologických onemocnění, dně a zánětlivých onemocněních kloubů, ledvinových kamenů, zánětů žaludeční a střevní sliznice a podobně.

Z Francie pochází jahodová maska

Tato maska odstraňuje pihy. Vyrobit si ji můžete smícháním jahod a citrónové šťávy. Tato směs se vtírá do pokožky. Maska pročišťuje pleť, pihy blednou a zlepšuje se celkový stav pokožky.

Pokud nepotřebujete jahodovou masku, zkuste jahodovou kúru

Během několika dní snězte jen 1-2 kg jahod denně rozdělených do několika dávek! Taková kúra je lahodná, pročišťuje krev, ledviny, střeva i klouby. I známý botanik Linné si vyléčil svou dnu jahodovou kúrou.

Jahody byly předmětem pověr,

jako jsou například, že děti, které chodily do lesa na jahody, musely první tři plody obětovat lesním skřítkům. Tento zvyk pocházel pravděpodobně ze středověku, kdy se přinášely oběti lesním duchům. Jiná pověra nedovolovala žádné matce, které zemřelo dítě, jíst jahody, protože by je ujídala dítěti v nebi.
 

Autor: Lenka Kostková