Jablko má zvláštní kombinaci vlákniny a ovocných kyselin, které předcházejí zácpě. Naopak, mírně podušené jablko zastaví průjem. Postará se o to pektin, který brzdí rozvoj škodlivých mikroorganismů ve střevech. Jablka urychlují trávení a pročišťují organismus, proto jsou vynikající prevencí proti vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.
které jsou zase dobrým prostředkem proti hemeroidům. Protože jablka zvyšují vylučování moči a snižují tvorbu kyseliny močové, jsou prospěšné také při dně a nemocných ledvinách.
Jablko příznivě působí na nervový systém a je vhodné i proti nespavosti. Přivonět k jablečnému koláči nebo jablečnému čaji je jako návrat k dětství. Jablko má silné aromatické účinky a jeho kořeněná složka vyvolává uklidňující reakce v organismu. Před infarktem chrání denní konzumace 2-3 jablek. Obsah pektinu snižuje cholesterol v krvi a to je prevence před kardiovaskulárními chorobami. Pektin s dostatkem vitamínu C je také jedním z léčebných prostředků proti ateroskleróze. Blahodárný vliv má i množství minerálních látek, zejména draslík, hořčík, fosfor vápník, železo, síra a mangan.
Jablko je dovoleno i diabetikům, ačkoli v jednom plodu je asi takové množství cukru jako ve třech kostkách řepného cukru. Naše odrůdy obsahují hned několik významných cukrů - glukózu, fruktózu, sacharózu. Vysoký je zejména obsah fruktózy. Tento jednoduchý cukr se vstřebává pomaleji, čímž pomáhá udržet stálou hladinu cukru v krvi. "Cukrovkáři" by se proto měli často zakousnout do jablka.
Pomoc při nachlazení, kašli, chřipce, rychlejší léčení ran a popálenin, to jsou neocenitelné služby vitamínu C, na který, jsou jablka velmi bohatá. Jeho obsah však závisí na druhu, zralosti a kvalitě skladování. Jedno středně velké jablko má tolik vitamínu C, jako např. svazek ředkviček. Nejvíce ho obsahují kyselé jablka. Díky vitamínu C dezinfikuje jablko ústní dutinu. Zde se však jeho pozitivní vliv nekončí. Mírně vlákninová struktura jablka - nelepivá konzistence, šťavnatý obsah a chuť urychlují tvorbu slin. Jedení jablíčka je pak přirozenou pomůckou na čištění zubů a ústní dutiny. Žvýkání zároveň procvičuje žvýkací svaly a svaly obličeje. Neznamená to však, že je třeba vyměnit zubní kartáčky za jablka!
Jablko je od nepaměti symbolem zdraví a krásy. Lidé ho často považují za fontánu mládí, ba i za účinný prostředek proti stárnutí. Rozhodně nám jablko pomáhá shodit nechtěné kilogramy, protože patří mezi nízkokalorické potraviny. Jeho vláknina vyvolává pocit nasycenosti, proto jsou výborným doplňkem při redukční dietě.
Ačkoliv největší význam pro zdraví má čerstvé jablko, jako pochoutka se používá také upravené. Rychlý jablečný kompot nebo pyré je oblíbenou přílohou i v dietní kuchyni. Pro jemnou chuť se jablka přidávají do ovocných a zeleninových salátů, ale i do jídel z masa, drůbeže a ryb.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.