snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Jablka obsahují (podobně jako fazole, zelí, hrášek, mrkev či jahody) relativně vysoký podíl nerozpustné vlákniny (polysacharid), tj. takové, kterou nejsou bakterie trávicího traktu schopné strávit , resp. rozložit. Tato vláknina pomáhá zvyšovat objem stolice, zrychluje střevní pasáž. Díky vláknině pomáhá jablko při průjmu i zácpě. Proti průjmu pomáhají sladká jablka, při zácpě zase kyselá, která povzbuzují činnost střev.
• mají omlazovací a regenerační účinek
• snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu
• posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
• stabilizují hladinu cukru v krvi
• podporují trávení
• povzbudivě působí na nervovou soustavu
• díky vysokému obsahu železa pomáhají při chudokrevnosti
• čistí střeva a zamezují množení škodlivých mikroorganismů v nich
• posilují dásně
Podle posledního výzkumu amerických vědců stačí, aby člověk snědl jen jedno jablko denně a většina nemocí včetně nádorových onemocnění má menší šanci ho ohrozit. Jablka obsahují množství antioxidantů, které ničí škodlivé látky způsobující poškození buněk a jsou příčinou mnoha nemocí.
voda - 85 g
tuk - 0,4 g
draslík - 144 mg
vápník - 7 mg
hořčík - 6 mg
vitamin C - 12 mg
ve 100 g - 52-55 kcal / 217-228 kJ
draslík - 7 %
vápník - 1 %
hořčík - 2 %
vitamin C - 16 %
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.