Jablko a skořice nejen jako vánoční symbol

Datum článku: 10. 9. 2013

S Vánocemi se již od počátku jejich uctívání spojuje jablko. Je zmiňované již při vyhnání z ráje, právě toto ovoce bylo na začátku našeho stvoření. Možná neznáme tyto příhody, avšak i my máme různé rituály, které souvisejí s tímto kultovním ovocem. Na Štědrý večer rozkrojíme jablíčko a čekáme, že právě naše bude krásné, zdravé a čisté. Doufáme, že nám přinese zdraví a štěstí po celý následující rok. Prostě tomu věříme.

Jablko a skořice nejen jako vánoční symbol

Jablko ze stromu poznání

Říká se, že z jablka utrženého ze stromu poznání vyrostly stromy, které rozkvétají pouze jednou do roka, přesně o půl noci na Štědrý den. V průběhu jedné hodiny vyraší na holých větvích pupeny, rozvijí se do květů a stromy začnou rodit sladké ovoce. Pokud se někomu poštěstí a přihlíží tomuto zázraku, dožije se ve zdraví a spokojenosti sta let. Když si odnese rozkvetlou větvičku, žádné srdce mu neodolá. Pokud se zakousne do jablka, bude číst v knize osudů všechna tajemství země, nebe a moře, ale nikdy nepozná lidské štěstí.

Mnohé vánoční recepty se skládají právě z jablek,

protože jsou pro naši oblast charakteristická. Jablko je zdravé a chutné a roste téměř všude. Do koláče je vhodné, existují různé odrůdy s různou chutí, kyselé i sladké, zelené i červené.

Jablečný sen

4 šálky pokrájených jablek, 1 šálek hnědého cukru, margarín, 1 šálek ovesných vloček, 2 lžíce celozrnné mouky, skořice. Jablka smícháme s hnědým cukrem a vložíme do margarínem vymazané ohnivzdorné mísy. V jiné míse smícháme ovesné vločky, celozrnnou mouku, skořici a nasypeme na jablka. Navrch naskládáme kousky margarínu a pečeme v troubě, dokud jablka nezměknou a vločky nebudou vonět.

K Vánocům patří vůně skořice

Vytváří atmosféru, bez ní si neumíme představit perníky, punč a vánoční cukroví. Spolu s vanilkou v nás vždy evokuje vůni domova a Vánoc. Původ skořice je třeba hledat v Indii. Kultovní koření zdobí naše příbytky už 4 000 let a kromě toho, že jídlu dodává specifickou chuť, má i příznivé účinky na naše zdraví a považuje se za afrodiziakum. V Číně ji vyvažovaly zlatem a významnou roli hrála i v egyptské magii. Používala se při různých rituálech a balzamování. Je očistou pro duši, člověka provázela nejen během života, ale i po smrti - na zemi i v nebi.

V arabských zemích se využívala k tlumení bolesti,

její vůně provázela různé obřady. Pálení skořice, nebo její přidávání do jídel a do vín, znali i ve starém Římě. Marco Polo se s ní setkal na Cejlonu a do Evropy se dostala díky Benátčanům, kteří měli monopol na obchod s tímto vzácným kořením. Postupně se toto specificky vonící koření rozšířilo po celé zemi.

Léčivé účinky skořice

Podporuje trávení a navrací chuť k jídlu, pomáhá proti nadýmání, proti průjmu. Můžeme ji přidávat do čajů, snižuje horečku, má desinfekční účinky a připravují se z ní různé masti a krémy. Pokud nás trápí zánět dásní, kloktání skořice nám může pomoci. Nejzdravější je cejlonská skořice, protože se považuje za pravou a obsahuje silnější látky než skořice čínská. Vyrábějí se z ní různé silice a tinktury.

Jablečno - skořicový vánoční štrúdl

Těsto: 300 g hladké mouky, 50 g celozrnné mouky, 1/8 l mléka, 1 vejce, 2 lžíce oleje, špetka soli. Náplň: 1 kg strouhaných jablek, cukr, mletá skořice, vanilkový cukr, asi tři vrchovaté lžíce strouhanky. Přísady zpracujeme na těsto, zabalíme do ubrousku a dáme na půl hodiny do chladu. Těsto jemně propracujeme a vytahujeme na pomoučeném stole. Pokud se nám zdá příprava taženého štrúdlu komplikovaná, můžeme si těsto vyválet na válu. Na připravené těsto ukládáme jablka, posypeme je skořicí a cukrem, strouhankou a zavineme. Hotový závin potřeme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě do křupava. Pokud si nejsme jistí, zda je štrúdl hotový, určitě ho prozradí vůně.
 

Autor: Martina Dvořáková