Indická kuchyně není jen kari

Datum článku: 9. 9. 2013

Jedna miliarda Indů. Druhá nejlidnatější země světa. Místo, kde v harmonii žijí vyznavači čtyř nejrozšířenějších náboženství světa. Místo, kde se setkávají předkové nejstarších, starověkých civilizací s malebným prostředím, jehož součástí je nejvyšší pohoří světa, nevypočitatelné Himaláje. Na severu ledovce, ve vnitrozemí rozsáhlé, úrodné nížiny v povodí řek. Rozmanitost krajiny lze nalézt také v indické gastronomii.

Indická kuchyně není jen kari

Svět koření - nejen o curry

Indická kuchyně je známá svou oblibou v kořeněných jídlech. Koření patří do indické kuchyně stejně, jako jídla z rýže a pšenice. Snad nejpoužívanějším kořením je curry, které lze koupit i u nás, běžně v obchodech. Curry, nebo také "kari", je především v Jižní Indii, podávané spolu s hlavními jídly - s rýží nebo chlebem.

Typickým indickým jídlem je například "kadhi",

které se v závislosti na regionu Indie, mění a kombinuje s různými přísadami. Základní "kadhi" je omáčka vyrobená z jogurtu, jíšky a indického másla, které se od klasického másla liší
svým polotekutým stavem. K tomu zelenina, především čočka, rýže a typické koření jako kurkuma a černé koření a " kadhi " je připraveno ke konzumaci.

Zázvor, kmín, chilli, koriandr,

skořice, kardamon, hřebíček, hořčice bílá nebo anýz jsou jen malou částí z
rozmanitého světa koření Indie.

Indický steak?

Máte chuť na velký kousek steaku nebo hovězí maso? V Indii si na masitá jídla musíte nechat zajít chuť. Jelikož převážnou část obyvatelstva, tvoří buddhisté a hinduisté, kterým náboženství nepovoluje konzum masa, velmi oblíbenou náhradou masa je zelenina. Zelenina je v Indii konzumována většinou častěji než ovoce. Zelenina na snídani, na oběd a klidně i na večeři. Indové jsou v přípravě zeleniny na různé varianty, skuteční mistři. Zejména na Jihu Indie, převládá přísná vegetariánská strava. A pokud byste to bez masa přece jen nevydrželi, v pouličních pohostinství máte na výběr z rybího a kuřecího masa.

Lotosový čaj - nadpřirozená, magická moc

Národním květem Indie, je vznešený a legendami opředený lotos. Lotosový květ není jen krásný, ale Indové věří, že i léčí. Především pročišťuje organismus od škodlivin, prozáří pleť, hydratuje, působí regeneračně a protizánětlivě, hojí drobné popáleniny, přičemž zároveň chladí pokožku, dále zvyšuje obranyschopnost organismu a blahodárně působí na močové ústrojí, hlavně na játra. U nás jej lze koupit v podobě čaje, který je často v kombinaci se zeleným čajem. 
 

Autor: Martina Dvořáková