Imunita se dá zvýšit vhodnou stravou

Datum článku: 16. 10. 2013

Každý chce být zdravý a mít správně fungující imunitní systém. Ale co to vůbec znamená imunitní systém? Jaký je jeho cíl a jak dosáhnout zdravý, fungující imunitní systém? Abyste často nechodili k lékaři s rýmou, chřipkou či záněty, zlepšete si účinnost vašeho imunitního systému. Jak na to? Čtěte a dozvíte se.

Imunita se dá zvýšit vhodnou stravou

Nadvláda imunitního systému

Bez imunitního systému by člověk nepřežil. Je životně důležitou součástí našeho každodenního života a přesto, ne každý má dostačující imunitní systém. Imunitní systém je komplex mechanismů a reakcí uvnitř organismu, které ho ochraňují proti nemocem a zánětům, způsobených bakteriemi, viry, houbami či tumorovými buňkami. Hlavním úkolem imunitního systému je rozpoznat vlastní a cizí buňky, tkáně nebo chemické látky a účinně bránit organismus před " škůdci ". V podstatě všechny procesy v lidském těle podléhají nadvládě imunitního systému.

Pohotový ochránce

Imunitní systém je účinný ale hlavně pohotový ochránce; stačí, když se byť jen jeden virus dostane například do sliznice nosu a v tom momentě, se tisíce drobných proteinových poslů - interferonů , vydává na cestu z postižené buňky a roznáší informaci o nutné ochraně. Informaci roznášejí po okolních buňkách a varují je před možnou nákazou. Za hodinu se v těle syntetizují až čtyři biliony interferonů, což zabezpečuje ústup virů. Inteligentní systém, který zajišťuje účinnou ochranu a odolnost vůči nemocem či zánětům.

Mobilizace bílkovin

Za úspěšnou obranyschopnost vděčíte bílým krvinkám, které " pracují " na vašem zdraví. Chcete jim poděkovat za jejich obětavou ochranu a odolnost? Tak v tom případě je zmobilizujte. Jak? Jednoduše; aby se organismus mohl potřebně chránit, potřebuje každodenní dávku vzácných bílkovin, které pomáhají vytvářet protilátky a regenerovat bílé krvinky. Bílkoviny existují živočišného nebo rostlinného původu. Zaměřte se na konzumaci hlavně živočišných bílkovin, které jsou plnohodnotné a obsahují všechny důležité aminokyselin. Najdete je v mase, mléce a mléčných výrobcích. Bílkoviny rostlinného původu nejsou plnohodnotné, ale organismus je potřebuje také. Luštěniny, obilí, ořechy, zelenina a ovoce neobsahují všechny důležité aminokyseliny a proto je třeba spojovat s jinými zdroji bílkovin. Výjimkou je sója, jejíž obsah tvoří všechny potřebné aminokyseliny. I proto si dávejte velký pozor na to, co sníte ( a v jakém poměru ) a snažte se o zdravou životosprávu.

Autor: Martina Dvořáková