Hnědá rýže je mnohem zdravější než bílá

Datum článku: 9. 5. 2013

Proč nahradit bílou rýži hnědou? Hnědá rýže je výživná, lehce stravitelná potravina, která pomáhá předcházet chronické zácpě a různým druhům rakoviny. Na rozdíl od bílé rýže je významným zdrojem nerozpustné vlákniny, minerálů a vitamínů. Hnědá rýže je mnohými odborníky považována za ideální potravinu zdravé výživy.

Hnědá rýže je mnohem zdravější než bílá


Není rýže jako rýže


Zrna běžně konzumované bílé, "zušlechtěné" rýže jsou očištěna od svých povrchových vrstev a tím zbavená důležitých minerálních látek a vitamínů (zejména skupiny B). Hnědá, nerafinovaná rýže "celých zrn" však nabízí co lidské tělo z hlediska zdravé výživy potřebuje: nerozpustnou vlákninu, minerály a vitamíny.
Hnědá rýže je ideální potravinou zdravé výživy, dietních programů, rekonvalescence či šetrného zacházení s organizmem při různých zdravotních problémech, protože je lehce stravitelná, kaloricky optimální (běžná porce rýže představuje přibližně 150 kalorií), neobsahuje cholesterol ani lepek, pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru, odvádět odpadní látky metabolismu a snižovat krevní tlak. V kombinaci s luštěninami, např. hrachem nebo čočkou, představuje plnohodnotný zdroj bílkovin.


Naopak, příliš častá konzumace bílé, rafinované rýže

může vést podle odborníků ke zhoršení zdravotního stavu-například v případě arteriosklerózy a srdečně-cévních onemocnění nebo přechodné či chronické únavy.


"Asijská strava" a hnědá rýže jsou důležitou součástí prevence


Hnědá rýže je významným zdrojem nerozpustné vlákniny, která váže vodu a zlepšuje střevní peristaltiku. Nerozpustná vláknina funguje jako "houba" nasycená vodou-jemným, stírajícím způsobem čistí zažívací trakt. Spolu se zeleninou, luštěninami a celozrnnými pšeničného a žitného produkty chrání před chronickou zácpou. Avšak pouze v případě dostatečného příjmu tekutin! V opačném případě se zácpa může i zhoršit.
Několik studií také dokládá, že u lidí se syndromem podrážděného střeva představuje nerozpustná vláknina hnědé rýže v porovnání s vlákninou pšenice výrazně nižší riziko citlivé reakce a dráždění.


Vědci považují konzumaci hnědé rýže za důležitou součást prevence

proti různým druhům rakoviny: slinivky, žaludku, tlustého střeva, prsu, dělohy, jícnu, jater, jakož i štítné žlázy. Je statisticky doložitelné, že v zemích, kde ženy často konzumují tučné maso a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuků, existuje vyšší riziko rakoviny prsu než v zemích, kde se upřednostňuje rýže, zelenina a ryby. Lékaři proto doporučují "asijský typ stravování" jako důležitou součást prevence rakoviny prsu. Konzumace hnědé rýže se doporučuje i na zlepšení stavu kůže při lupénce, na posílení kostí, měkkých nebo křehkých vlasů a štěpících se nehtů.


Natural, basmati, parboiled


Kromě hnědé rýže natural je v nabídce i hnědá rýže basmati (existuje také bílá basmati), která je považována za nejkvalitnější druh rýže a je známá lahodnou vůní a delikátní chutí (basmati znamená "vůně" nebo "jemnost").
Parboiled je speciální druh rýže procházející zvláštní úpravou, díky které se minerální látky a vitamíny přenášejí ze slupek do zrn (z hlediska výživy se však nevyrovná hnědé rýži natural).
Indiánská rýže (nazývaná také kanadská, divoká nebo černá) je vlastně zrno vysoké vodní trávy; má oříškovou chuť a pozoruhodný obsah vitamínů skupiny B; obvykle se míchá s rýží basmati.

Autor: Martina Dvořáková