Domácí zeleninová směs bez konzervantů zdravě ochutí polévky i omáčky

Vegeta je dochucovací přísada do jídla, bez které si mnoho z nás neumí představit žádnou polévku či omáčku. Ale i přes její výraznou a velmi oblíbenou chuť si stále častěji uvědomujeme, že není úplně nejzdravější.

zelenina, polévka, zdraví

Historie kořenící směsi

Vegeta byla vytvořena v roce 1958 v laboratořích společnosti Podravka týmem profesorky Zlaty Bartl, pocházející ze Sarajeva. Výrobek byl uveden na trh v bývalé Jugoslávii v roce 1959 pod názvem „Vegeta 40“ a záhy se stal velmi populárním. V České republice je vlastníkem ochranné známky od roku 1969 společnost Vitana. Tvoří ji směs koření a různých druhů zeleniny, glutamát a vysoké procento soli. Jsou sice i varianty bez glutamátu, ale ani ty nejsou ušetřeny dávkám konzervantů, barviv a lepku.

Domácí a bez škodlivin

Doma si můžete připravit vlastní zeleninovou směs, která bude bez glutamátu a barviv. 

  • Co budeme potřebovat: mrkev, petržel, kapii a sůl - ve stejném poměru
  • kedluben, bulvu celeru, cibuli polovinu (1 kg: 0,5 kg)
  • svazek zelené natě petržele, celer a libeček
  • Postup: Zeleninu nastrouháme a vysušíme, přidáme vysušené natě a umeleme. Uskladňujeme ve sklenicích. Takto připravenou směs můžete použít do polévek, do omáček či např. pod dušené maso.

 

 


Podobné články


Hubnutí ovlivňují hormony a my můžeme ovlivnit jejich produkci

Držíte nejrůznější diety, omezujete se v kalorickém příjmu potravin a nehubnete? Na vině jsou hormony! Ale...
více...

Léto přeje hubnutí, jen je třeba grilovat, pít a nakupovat s rozmyslem

Léto přeje hubnutí, ale na druhou stranu snáze odhalí nedokonalosti postavy. V létě na nás nečíhají kalorické...
více...

BIO má smysl, ale zůstaňte nohama na zemi!

BIO není jen zbytečný humbuk a vyhozené peníze. Určitě se vyplatí investovat do zdraví na tom správném...
více...

Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...

Chybí vám energie? Dejte si energetický nápoj z řepy!

Stává se vám, že se cítíte bez energie? Ale jak s tímto pocitem naložíte? Energii je třeba nejen komentovat, ale...
více...

Dýně chrání naše oči, pokožku, nervovou soustavu a pohlavní orgány

Dýně je plodina s velmi dlouhou historií. Pochází z Ameriky, kde byla velmi ceněnou potravinou Indiánů. Ti již...
více...

Artyčoky v kuchyni, to není jen skvělá záležitost gurmánů

Artyčok je rostlina, podobná a dokonce i příbuzná bodláku. Jedná se o teplomilnou trvalku, která pochází ze...
více...

Jak nehladovět a udržovat si ideální váhu?

Základ zdravého stravování nejsou jen zdravé suroviny, ale také zdravé načasování jenotlivých porcí. Tělo...
více...

Zdravé grilování, to není jen způsob přípravy, ale také výběr správných ingrediencí!

Letní grilování a posezení s přáteli má své kouzlo. Jen někdy je nám potom těžko od žaludku. Nezpůsobuje to...
více...