Dobrý a špatný tuk v našem jídelníčku

Datum článku: 26. 8. 2013

Často slýcháme, jaké jsou tuky nebezpečné a špatné a přitom to není zcela tak. Tuk totiž lidský organismus potřebuje, jde o to kolik a jaký. Tak jako cholesterol rozdělujeme na dobrý a špatný, totéž platí i o tucích. Máme zafixováno, že všechny faldy a obliny na našem těle, které se nám nelíbí, jsou dílem přijímání tuků. Ale vyhýbání se tukům toto neřeší. Tuky totiž s cukry a bílkovinami patří mezi základní živiny a měly by pokrýt cca 30% z celkového denního příjmu energie.

Dobrý a špatný tuk v našem jídelníčku

Tuky potřebujeme kvůli

Využití vitaminů rozpustných v tucích. Vitaminy A, D, E a K jsou rozpustné pouze v tucích, to znamená, že se bez tuků nevstřebají a nám hrozí jejich nedostatek.

Mozek

Tuky jsou základním stavebním kamenem mozkových a nervových buněk. Starají se o pružnost nervových vláken, aby se informace rychleji přenášely. Jsou to tzv. mazadla mozkových závitů, laicky řečeno.

Srdce

Tuk s obsahem vícenenasycených mastných kyselin pomáhá udržet naše srdce a tepny zdravé, protože má příznivý vliv na udržování správné hladiny cholesterolu.

Energie

Každý gram tuku dodá našemu tělu 9 kalorií, bílkoviny a sacharidy 4 kalorie.

Buňky

Tuky tvoří důležitou součást buněčných membrán, bez nich nemohou buňky dobře fungovat.

Ochrana tělesných orgánů, tělesná teplota

Mnoho životně důležitých orgánů, ke kterým v první řadě patří ledviny, srdce a orgány trávicího ústrojí, je chráněných právě tukem. Tuk brání jejich zranění a zároveň pomáhá udržet teplotu našeho těla.

Dobré tuky

Dobré tuky s obsahem vícenenasycených a mononenasycených mastných kyselin by měly tvořit 2/3 všech tuků, které za den sníme. Najdeme je v kvalitních rostlinných olejích a výrobcích z nich (margaríny, majonézy), ořeších a olejnatých semenech, tučných rybách, např. losos, makrela….

Špatné tuky

ve kterých převažují nasycené mastné kyseliny, by měly představovat max. 1/3 ze všech tuků za den. Nejvíce jich najdeme v tučném mase a jeho výrobcích, plnotučných mléčných výrobcích a výrobcích ze ztužených tuků, v různých polevách, oplatkách, zákuscích, trvanlivém a jemném pečivu, másle,…

Nadměrná konzumace špatných tuků může mít za následek

špatný vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi a tím také na naše tepny a srdce. Svou dávku špatných tuků často denně přečerpáme, aniž jsme si toho všimli. Ve velké míře jsou totiž skryty v tučných mléčných výrobcích, tučném mase, uzeninách, sladkostech a koláčích. Proto je třeba dbát na pestrou a vyváženou stravu a zdravý životní styl.
 

Autor: Martina Dvořáková