Dieta, která pozitivně ovlivňuje onemocnění kloubů

Datum článku: 30. 10. 2013

Onemocnění kloubů dělíme na artrózu ( degenerativní choroba ), revmatoidní artritidu a dnu. Artrózu je možné dietou ovlivnit. Větší pravděpodobnost onemocnění je u osob s nadváhou, jejichž klouby jsou nadměrně zatěžovány. Revmatoidní artritida postihuje celý organismus a také může být zmírněna dietou. Jak artróza, tak i revmatická artritida se častěji vyskytují v zemích západního světa. Příčinou onemocnění kloubů může být otrava hliníkem z nádobí, bílá mouka a v některých oblastech pravděpodobně i pitná voda.

Dieta, která pozitivně ovlivňuje onemocnění kloubů

Dieta ovlivňující artrózu

Při artróze omezte celkový příjem tuků, zejména nasycených. Pokud je to nutné, zhubněte. Zařaďte do jídelníčku jídla bohatá na vitamíny A, B, C a E, které tlumí zánětlivé pochody. Dbejte, aby vaše strava obsahovala dostatek vápníku, železa, zinku, mědi, selenu, manganu a esenciálních mastných kyselin. Onemocnění kloubů mohou zhoršit rajčata, brambory a papriky.

Dieta při revmatoidní artritidě

Při revmatoidní artritidě je možné dietu upravit čtyřmi způsoby:
• První dieta zahrnuje více olejnatých ryb, ovoce a zeleniny ( zejména syrové a zelené listové ), potravin bohatých na zinek, měď, vápník, draslík, mangan, selen, vitamíny A, B ( zejména kyselina pantothenová a vitamín B 6 ), C a E, bioflavonoidy a ananas. Je však chudší na kyselinotvorné potraviny, proto musíte dbát na to, abyste měli i jejich přísun.
• Druhá dieta obsahuje ryby, hnědou rýži, syrovou a vařenou zeleninu.
• Třetí typ stravy funguje na základě vyloučení rizikových potravin. V tomto případě jsou rizikovými potravinami nejčastěji obiloviny, vepřové a hovězí maso, cukr, nasycené tuky, sůl, káva, mléčné výrobky a brambory.
• Čtvrtý typ stravy je oddělení živočišných bílkovin od sacharidů. Příznivě působí i čaj z hluchavky nebo koriandru.

Potraviny, které se doporučují při revmatické artritidě a artróze

Zelenina a ovoce, olejnaté ryby, vitamíny A, B, C a E, bioflavonoidy, zinek, měď, vápník, draslík, mangan, selen, esenciální mastné kyseliny, ananas, čaj z koriandru nebo hluchavky.

Dna

Dna je forma artritidy, při které se v kloubech ukládají krystalky kyseliny močové. Vegetariáni trpí touto nemocí méně často, naopak, lidé s nadváhou jsou náchylnější. Dna se zhoršuje konzumací potravin obsahujících purin, tedy maso jatečného skotu včetně vnitřností, zvěřiny, ryb a rybích vnitřností, mořských korýšů a měkkýšů, obilovin, chřestu, květáku, hub, špenátu, hrachu a fazolí. Nemoc zhoršuje i alkohol, zejména pivo, nadbytek ovoce, masové a kvasnicové výtažky, otrava olovem, rafinované sacharidy a nasycené tuky.

Dieta upravující dnu

Zhubněte nadbytečná kila, pijte více tekutin a jezte pokrmy bohaté na vlákninu, zelenou listovou zeleninu - kyselina listová snižuje hladinu kyseliny močové - celer, petržel, řeřichu a potraviny s vyšším obsahem zinku, hořčíku a vitamínu C. Dobře působí čerstvě vymačkaná šťáva ze syrové zeleniny a čaj z pampelišky nebo kopřivy. Také brokolice je bohatým zdrojem kyseliny listové a beta - karotenu, který se v těle mění na vitamin A. Brokolice obsahuje množství vitamínů B, C a E, vápníku a železa. Porce brokolice, cca 110 g, vám poskytne třetinu nutné dávky vápníku, sedminu potřeby železa a téměř všechen vitamin C, který tělo denně potřebuje.

Autor: Martina Dvořáková