Při artróze omezte celkový příjem tuků, zejména nasycených. Pokud je to nutné, zhubněte. Zařaďte do jídelníčku jídla bohatá na vitamíny A, B, C a E, které tlumí zánětlivé pochody. Dbejte, aby vaše strava obsahovala dostatek vápníku, železa, zinku, mědi, selenu, manganu a esenciálních mastných kyselin. Onemocnění kloubů mohou zhoršit rajčata, brambory a papriky.
Při revmatoidní artritidě je možné dietu upravit čtyřmi způsoby:
• První dieta zahrnuje více olejnatých ryb, ovoce a zeleniny ( zejména syrové a zelené listové ), potravin bohatých na zinek, měď, vápník, draslík, mangan, selen, vitamíny A, B ( zejména kyselina pantothenová a vitamín B 6 ), C a E, bioflavonoidy a ananas. Je však chudší na kyselinotvorné potraviny, proto musíte dbát na to, abyste měli i jejich přísun.
• Druhá dieta obsahuje ryby, hnědou rýži, syrovou a vařenou zeleninu.
• Třetí typ stravy funguje na základě vyloučení rizikových potravin. V tomto případě jsou rizikovými potravinami nejčastěji obiloviny, vepřové a hovězí maso, cukr, nasycené tuky, sůl, káva, mléčné výrobky a brambory.
• Čtvrtý typ stravy je oddělení živočišných bílkovin od sacharidů. Příznivě působí i čaj z hluchavky nebo koriandru.
Zelenina a ovoce, olejnaté ryby, vitamíny A, B, C a E, bioflavonoidy, zinek, měď, vápník, draslík, mangan, selen, esenciální mastné kyseliny, ananas, čaj z koriandru nebo hluchavky.
Dna je forma artritidy, při které se v kloubech ukládají krystalky kyseliny močové. Vegetariáni trpí touto nemocí méně často, naopak, lidé s nadváhou jsou náchylnější. Dna se zhoršuje konzumací potravin obsahujících purin, tedy maso jatečného skotu včetně vnitřností, zvěřiny, ryb a rybích vnitřností, mořských korýšů a měkkýšů, obilovin, chřestu, květáku, hub, špenátu, hrachu a fazolí. Nemoc zhoršuje i alkohol, zejména pivo, nadbytek ovoce, masové a kvasnicové výtažky, otrava olovem, rafinované sacharidy a nasycené tuky.
Zhubněte nadbytečná kila, pijte více tekutin a jezte pokrmy bohaté na vlákninu, zelenou listovou zeleninu - kyselina listová snižuje hladinu kyseliny močové - celer, petržel, řeřichu a potraviny s vyšším obsahem zinku, hořčíku a vitamínu C. Dobře působí čerstvě vymačkaná šťáva ze syrové zeleniny a čaj z pampelišky nebo kopřivy. Také brokolice je bohatým zdrojem kyseliny listové a beta - karotenu, který se v těle mění na vitamin A. Brokolice obsahuje množství vitamínů B, C a E, vápníku a železa. Porce brokolice, cca 110 g, vám poskytne třetinu nutné dávky vápníku, sedminu potřeby železa a téměř všechen vitamin C, který tělo denně potřebuje.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.