Cukrovka a zásady zdravé výživy

Datum článku: 13. 5. 2013

 Pro úspěšnou léčbu cukrovky je správné stravování nezbytné, nadváha je totiž jedním z největších rizikových faktorů vzniku cukrovky a následných zdravotních komplikací. Základ stravování by měl určit lékař. Netřeba se však striktně držet receptů, které jsou sice zdravé, ale nemusí chutnat každému. I nevýrazné zhubnutí o pár kilogramů vede ke snížení hladin krevního cukru. Diabetiky mnohem více než ostatní lidi ohrožují cévní choroby, ateroskleróza, poškození nervů, zraku, infekce. Navíc cukrovka nabírá rozměry epidemie. Pokud se však včas odhalí a léčí, pro pacienta nemusí znamenat zásadní změnu kvality života.

Cukrovka a zásady zdravé výživy


Cukrovka je zákeřná v tom,


že se na začátku neprojevuje tak, aby nutila nemocného jít k lékaři. Příznaky nemoci lze zmírnit, v některých případech i odstranit, ale je třeba dodržovat základy zdravé výživy a mít dostatek pohybu. Nejčastějším prohřeškem, kterého se diabetici dopouštějí je nedostatek pohybu a chyby ve stravovaní.


Jídelníček na týden pro diabetika bez inzulinové léčby


Diabetická dieta je v podstatě racionální strava. Umožňuje snadnější kontrolu glykémie, upravuje hladinu krevních tuků, udržuje tělesnou hmotnost. Diabetik může konzumovat všechno, ale s mírou. Měl by se naučit znát sacharidové jednotky alespoň u základních potravin a počítat je na svou váhu a výšku. Pokud má například ustálenou váhu, měl by sníst přibližně 21sacharidových jednotek na den. Příjem sacharidových jednotek by si měl rozdělit během dne. Pokud je zvyklý jíst 5 krát denně, je třeba je rozdělit na pět částí. Sacharidová jednotka je umělý pojem a zavedený zejména kvůli tomu, aby usnadnil orientaci v potravinách, které obsahují cukry (rýže, těstoviny, brambory, celozrnné výrobky). Jedna sacharidová jednotka obsahuje 10 gramů sacharidů. Například dvě lžičky rýže a dvě lžíce brambor je jedna sacharidová jednotka. Když máme zeleninovou polévku a dáme tam nudle, to je také jedna sacharidová jednotka, zahustíme ji, další sacharidová jednotka. Děláme to tak, že dáme do polévky hodně zeleniny a už do ní nemusíme dát nudle, případně ji zahustíme vajíčkem a máme nulový počet sacharidových jednotek.  Pečené maso je nula sacharidových jednotek, když si ho obalíte, už je tam jedna sacharidová jednotka.


Základ stravování by měl určit lékař


Není třeba se však striktně držet receptů, které jsou sice zdravé, ale nemusí chutnat každému. I diabetik může mít z jídla požitek a měl by jíst to, co mu chutná. Pokud má mít stres z toho, že si nemůže dát bůček, klidně si ho může dát. Stres diabetikům neprospívá. Samozřejmě, že ho nemůže konzumovat každý den a když ho už sní, musí ušetřit na sacharidových jednotkách u jiných jídel.


Při sportování je třeba hranici zvýšit


Pokud cvičíte, měli byste se naučit, že po určitém čase se musíte prostě dojíst nad limit sacharidových jednotek. Důležitá je ještě jedna věc. Ještě i šest hodin po skončení fyzické aktivity diabetiků klesá hladina cukru v krvi. Z toho důvodu musí zvýšit dávky jídla.  Každý si musí najít svůj optimální jídelníček. Někomu rýže zvyšuje glykémii, jinému ne. Je to velmi individuální. Každý by si měl sám vytvořit vlastní program jídla.

Autor: Martina Dvořáková