Cukr zvyšuje riziko rakoviny

Datum článku: 20. 8. 2013

Neodolatelná chuť na sladké spočívá nejen v labužnické touze, ale také v potřebě rychlého doplnění energie. Nejstarším sladidlem lidí byl med, později se rozšířilo pěstování cukrové třtiny a později cukrové řepy, která se pěstuje dodnes. Dnes se rafinovaný cukr nachází téměř v každé potravině. Kromě bílého řepného cukru známe i hnědý cukr, med, či umělá sladidla. Statistiky varují. Cukr může kromě obezity způsobovat mnohem vážnější problémy od potravinových alergií přes nedostatečné vstřebávání minerálů až po stále častější rakovinu, proti níž dodnes neexistuje účinná léčba.

Cukr zvyšuje riziko rakoviny

Mnohdy si neuvědomuje signály svého těla

Trápíme ho obrovským množstvím cukru, které neumíme odbourat. Z výzkumů vyplývá, že cukr je velkou zátěží pro naše trávení. Zpomaluje přechod i kvalitní, zdravé stravy trávicím systémem. Pro jeho téměř neodolatelnou chuť a účinky podobné drogám ho vědci nazývají i sladkým "heroinem".

Dnes je již prokázáno, že nadbytek cukru dokáže udělat v organismu nepříjemné změny,

zničit slinivku i adrenalinové žlázy a také dokáže rozházet celý náš endokrinní systém. Evropská komise dokonce uvažuje o zákazu přidávat cukr do většiny ovocných džusů, protože obezita není jen problémem Spojených států, ale stále více i evropským.

Mechanismus účinku v organismu

Když zkonzumujeme jednu lžičku rafinovaného cukru, spustí se v našem organismu kyselá reakce jako důsledek toho, že jsme do organismu přijali silnou zásadu v podobě sladkého pamlsku. Žaludek vyloučí přímo úměrné množství kyseliny, dané počtem sladkostí, které jsme zkonzumovali. Po velmi časté konzumaci cukru se tak mohou z důvodu přebytečné kyseliny v žaludku vytvářet nepříjemné vředy a může se nám také překyselit krev.

Správná hladina krevního cukru je mezi 4,5 až 6, 00 mol na kg krve

Při nadměrném příjmu cukru dochází k ukládání glukózy nejdříve v játrech, po jejím naplnění se ukládá v aktivních orgánech, jako jsou srdce a ledviny. Dochází tak k oslabení organismu a zvýšení krevního tlaku. Nadměrné množství může způsobit ospalost a sníženou schopnost paměti. Není zcela správné úplně se cukru vyhýbat, ale důležité je zachovat při racionální výživě správný poměr tuků (30%), cukrů (40%) a bílkovin (30%), protože všechny tři složky jsou pro lidský organismus nepostradatelné.

 

Autor: Lenka Kostková