Trápíme ho obrovským množstvím cukru, které neumíme odbourat. Z výzkumů vyplývá, že cukr je velkou zátěží pro naše trávení. Zpomaluje přechod i kvalitní, zdravé stravy trávicím systémem. Pro jeho téměř neodolatelnou chuť a účinky podobné drogám ho vědci nazývají i sladkým "heroinem".
zničit slinivku i adrenalinové žlázy a také dokáže rozházet celý náš endokrinní systém. Evropská komise dokonce uvažuje o zákazu přidávat cukr do většiny ovocných džusů, protože obezita není jen problémem Spojených států, ale stále více i evropským.
Když zkonzumujeme jednu lžičku rafinovaného cukru, spustí se v našem organismu kyselá reakce jako důsledek toho, že jsme do organismu přijali silnou zásadu v podobě sladkého pamlsku. Žaludek vyloučí přímo úměrné množství kyseliny, dané počtem sladkostí, které jsme zkonzumovali. Po velmi časté konzumaci cukru se tak mohou z důvodu přebytečné kyseliny v žaludku vytvářet nepříjemné vředy a může se nám také překyselit krev.
Při nadměrném příjmu cukru dochází k ukládání glukózy nejdříve v játrech, po jejím naplnění se ukládá v aktivních orgánech, jako jsou srdce a ledviny. Dochází tak k oslabení organismu a zvýšení krevního tlaku. Nadměrné množství může způsobit ospalost a sníženou schopnost paměti. Není zcela správné úplně se cukru vyhýbat, ale důležité je zachovat při racionální výživě správný poměr tuků (30%), cukrů (40%) a bílkovin (30%), protože všechny tři složky jsou pro lidský organismus nepostradatelné.
Autor: Lenka Kostková
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.