Cukr ve formě sirupu způsobuje nadváhu a obezitu!

Datum článku: 26. 1. 2016

Glukózo - fruktózový cukr je levnější náhrada bílého cukru. O tom, že bílý cukr je nezdravý, není pochyb. A teď přichází na trh ještě nezdravější, ale pro výrobce levnější alternativa, a sice již zmíněný sirup. Co vlastně tato změna ve složení znamená pro spotřebitele?

zdraví, zdravá strava, fruktózo-glukózový sirup, cukr, obezita

Jak chutná tento sirup v nápojích?

Problém je v tom, že ne všude se tento sirup používá, ale jen ve státech, kde tlak trhu nutí kolu prodávat za mnohem méně peněz. Taj jsme se do této "nežádoucí skupiny" dostali i my. Tento fakt upozornil na problematiku glukózo-fruktózový sirupu (dále GF). Na internetu koluje množství mýtů týkajících se jeho trávení i škodlivosti. V tomto článku bychom tedy uvedli některé věci hlavně o fruktóze na pravou míru. Výroba GF sirupu je jedním z posledních kroků v rámci zpracování škrobu (s trochou nadsázky lze říci, že je odpadem při zpracování škrobů např. z kukuřice, pšenice apod.). Výroba tohoto sirupu tedy nesouvisí s výrobou cukru! V Americe se tento sirup vyrábí převážně jako HFC (high fructose corn sirup), tedy jako fruktózový sirup z kukuřice a představuje tedy ještě další "level". Má mnohem vyšší podíl fruktózy než GF. Oblíbený a výrobci preferovaný se stal tento sirup právě z několika důvodů:

  • má vyšší sladivost než klasický řepný cukr
  • je výrazně levnější surovinou než řepný cukr
  • tekutá forma ve srovnání se sypkou je hlavně v potravinářství výhodou (poskytuje výrobkům vláčnost a lepší strukturu)

Mýtus I.

V souvislosti s tímto sirupem se rozšířily dohady a pochybnosti o zdravotních následcích vyšší konzumace tohoto sirupu společností, hlavně vyšší konzumace fruktózy. Na mnoha místech si můžete přečíst, že fruktóza z GF sirupu se metabolizuje jinak než fruktóza z řepného cukru, což však není pravda! Řepný cukr (což je sacharóza složená z molekuly glukózy a fruktózy molekuly) se rozkládá v tenkém střevě právě na tyto dva cukry, tedy glukózu a fruktózu, pomocí enzymu sacharázy. Odtud putuje fruktóza portální žilou do jater, kde se přemění na využitelnou energii (zabuduje se do procesu glykolýzy) a spálí se, nebo se přemění na jaterní glykogen. V případě nadbytku energie se však ochotně ukládá do formy triglyceridů (tuků). Toto platí pro fruktózu ze sirupu a také pro fruktózu z řepného cukru! Ovoce, které je bohaté na fruktózu, se však nemusí stát něčím, čemu bychom se měli vyhýbat! Jeho benefity stále převažují, pravdou však zůstává, že ani s ovocem se to nesmí přehánět!

V čem je tedy zakopaný pes?

Nadměrná konzumace potravin s fruktózy je ošemetná hlavně z toho hlediska, že fruktóza má velmi nízký glykemický index (19) a nezvedá hladinu inzulínu a leptinu v takové míře jako glukóza (toto se využívá například u diabetiků, když může fruktóza sloužit jako "dia sladidlo "). Vyšší hladiny inzulínu a leptinu však slouží jako přirozené tlumiče pocitu hladu a potřeby se najíst, co může ve finále podporovat apetit, a tedy větší konzumaci jídla a tím samozřejmě i rozvoj nadváhy a obezity.

Mýtus II.

Glukózo-fruktózový sirup obsahuje 55% fruktózy a 45% glukózy, a proto má větší sladivost. To není pravda, je to naopak! Kdyby tomu tak bylo, volal by se fruktózový-glukózový sirup. Když sirup obsahuje vysoké procento fruktózy, nazývá se fruktózový, a to je často právě již výše zmíněný HFCs.

Co s tím?

Vědecké poznatky ohledně metabolismu fruktózy nejsou stále stoprocentní, a tak se stále objevuje mnoho dohadů a nejasností. Více než zdravotní účinky nás často zajímá chuťová stránka. GF sirup se používá do obrovského množství potravin, jako jsou sušenky, limonády, snídaňové cereálie, müsli tyčinky, proteinové tyčinky, pečivo, dresinky, ale například i masné výrobky! Samozřejmě, nezbývá nám nic jiného, ​​než neustále číst etikety a dávat pozor na složení potravin, které kupujeme a výrazně omezit ty, které mají ve složení na prvních místech položky "cukr", "glukózo-fruktózový sirup", "invertní cukr", " kukuřičný sirup "apod. Nehledě na to, zda jde nebo nejde o sirup, platí, že nadbytečné a nevyužité cukry naše tělo uloží do tukových zásob!

Autor: Martina Dvořáková