Vyskytují se zejména v potravinách s vysokým obsahem škrobu a cukru. V lidském těle se rychle štěpí na nejdůležitější potravu mozku - glukózu. Glukóza je základní cukr, který v přírodě najdete všude. Sacharidy zvyšují duševní výkon, protože mozek je glukózový narkoman. Zásobuje mozek energií, kterou potřebuje na své funkce, jako paměť, myšlení, ovládání svého těla.
jako celozrnné pečivo, neloupaná rýže, neupravené obilniny, hrubá mouka, ovoce a zelenina, poskytují vašemu tělu potřebný přísun glukózy. Je dobré vybírat si potraviny s nižším glykemickým indexem, protože ty dodávají glukózu do mozku v ustálených dávkách, jsou tedy výhodnější než potraviny s vyšším glykemickým indexem.
je tedy třeba kromě proteinů i bohatý přísun komplexních sacharidů (60 – 80 % denních kilokalorií). Existují ještě i jednoduché sacharidy, které se nacházejí v rafinovaném cukru, bílé mouce a potravinách z ní vyrobených. Tyto jednoduché sacharidy dávají vašemu tělu i mozku rychlý glukózový náraz, po kterém logicky následuje úpadek. I když je mozek zaplaven glukózou pouze krátký čas, pak o ni přijde a přirozeně si žádá další. Pro mozek je důležitý zejména pravidelný přísun glukózy, ne až tak její množství. To pak člověka vede k tomu, že prostě "musí" něco sníst, obyčejně něco sladké a nezdravé.
Měli byste denně přijmout 300 - 400 gramů komplexních sacharidů ze všech druhů potravin zkonzumovaných během dne. Toto množství, pocházející z celozrnného pečiva, obilovin, vlákniny, zeleniny a ovoce, se každý den promění na asi 1200 - 1600 kilokalorií z průměrného celkového množství 1 800 – 2 200 kilokalorií denně.
že je důležité, kdy je jíte. Načasování je nejdůležitější. Potraviny bohaté na komplexní sacharidy jezte tehdy, když chcete svůj mozek uklidnit, tedy například odpoledne, navečer. Konzumace potravin bohatých na proteiny a načasování příjmu komplexních sacharidů za účelem ovládání duševní energie je prvním krokem k dosažení maximální duševní výkonnosti. Další krok vyžaduje použití vysokoenergetických doplňků tvořených živinami povzbuzujícími mozek. Ukazatel poradí glykemické hodnoty u vybraných potravin
Glukóza byla dána na hodnotu 100 na srovnání
glukóza 100
špagety 50
opékané brambory 98
mrkev 92
med 87
loupaná rýže 72
pšeničný chléb 72
bílé pečivo 69
neloupaná rýže 66
banány 62
sacharóza (řepný cukr) 59
pomerančová šťáva 46
hrozny 45
jablka 39
jogurt 36
plnotučné mléko 34
grapefruit 26
třešně 23
ovocný cukr (fruktóza) 20
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.