Cuketa chutná, ale i posiluje zdraví

Datum článku: 20. 8. 2013

Když se léto se pomalu chýlí ke konci a blíží se podzim, nastávají i chladnější dny. Sychravější počasí, se kterým souvisí i pokles nálady, přináší i virová onemocnění. Jak přežít podzim v pohodě a zůstat fit?

Cuketa chutná, ale i posiluje zdraví

Odpovědí je typická podzimní potravina – cuketa

Ještě jste ji neochutnali? Nyní je ten správný čas! Právě v těchto dnech cukety dozrávají v našich zahradách a chtějí na talíř. Pokud jste je dosud používali jen jako dekoraci v den Haloweenu spolu s dýní, je načase změnit to.

Cuketa je zelenina příbuzná dýni pocházející ze Středomoří

Její sytě zelené plody připomínají okurky, avšak cukety dorůstají i do hmotnosti nad 2 kg. Ačkoli to mnozí ani netuší, cukety jsou lahůdkou nejen pro naše oči a žaludek, ale i pro celkové zdraví.

Slupka cuket je bohatá na karoteny a hořčík

Provitamin A patří mezi nejrychlejší biologicky aktivní látky. Snadno a rychle proniká až k buněčným jádrům a ovlivňuje metabolické procesy v našem těle, čímž ovlivňuje tělesné i duševní zdraví člověka. Bez dostatečného množství této látky bychom byli unavení, podráždění a nesoustředění, jednoduše vyšťavení a bez energie. Právě díky této látce se cítíme svěže a fit. Důležitou podpůrnou roli zde hraje i hořčík.

Cuketa

• odvodňuje, odkyseluje a detoxikuje
• zlepšuje peristaltiku střev a uvolňuje zácpu, udržuje přirozenou mikroflóru
• chrání před bakteriemi, viry a volnými radikály
• posiluje svaly, srdce a imunitní systém
• zklidňuje a stimuluje nervy, působí antistresově
• zvyšuje výkonnost mozku
• udržuje štíhlou linii

Je to jeden z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec

Pokud nemáme možnost vypěstovat si ji, nejlepší je koupit ji od domácích pěstitelů na tržišti, případně v supermarketech. Nejvhodnější jsou malé, pevné, zeleno-skvrnité cukety, ty velké obsahují velké množství vody. Jelikož cukety se konzumují se slupkou, je samozřejmé důkladně je před použitím umýt. Jsou vhodné do salátů, polévek, specialit jako je guláš i jako hlavní jídlo. Pár tipů jak využít cuketu:

Pestrobarevný salát

Cukety se perfektně hodí k paprice i rajčatům, nakrájejte všechnu zeleninu na drobné kostičky, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a salátovou okurku, dochuťte solí, pepřem, případně špetkou chilli a pokapejte citronem a olivovým olejem.

Dýňová polévka s cuketou

Cibuli nadrobno pokrájíme, osmahneme na olivovém oleji, ke kterému přidáme dýňová jadérka. Opražíme a dolijeme zeleninový vývar, který povaříme ještě asi 15 minut. Přidáme nadrobno posekanou cuketu a brambory, dochutíme solí a pepřem.

Plněné cukety

Omyté cukety překrojíme na polovinu, dužinu vydlabeme a odložíme, ještě se nám sejde. Připravíme si mleté maso, které dochutíme tak, jak jsme zvyklí. Maso smícháme s dužinou cuket, přidáme nadrobno posekanou cibuli, papriku, fazole z konzervy a posypeme tvrdým sýrem. Naložíme na pekáč a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 20-30 minut, podle typu trouby. Podáváme s opečeným celozrnným pečivem.

Inspirujte se

a připravte si k večeři třeba chutnou plněnou cuketu. Dobrou chuť!!

Autor: Martina Dvořáková