Juliette Binoche, alias putující cizinka Vianne Rocher z magického francouzského kinohitu. Čokoláda uměla probudit skryté choutky obyvatel konzervativního městečka. Díky kouzelné schopnosti uhodnout tajné touhy jednotlivců a uspokojit je tou správnou čokoládovou cukrovinkou. Film pro senzualisty, milence i ty, kteří nacházejí štěstí uprostřed čokoládové pralinky. Viva la chocolat!
do stálé expozice na Týnské ulici v Praze, můžete se nejen podívat na světový unikát - kolekci obrazů malovaných čokoládou, ale malování s čokoládou si v rámci čokoládového happeningu i sami můžete vyzkoušet. Pro radost dostanete sladký dárek a pravý kakaový bob a v pátek večer vás v tomto čokoládovém ráji čeká dokonce večerní prohlídka se sladkou večeří a možností vyzkoušet čokoládovou kosmetiku. Budete přímo k nakousnutí!
Vůni kakaa, sladkou chuť v ústech a informace o historii a přípravě čokolády přináší i muzeum této pochoutky Choco - Story, v Praze v Celetné ulici. Expozice vypráví o historii tohoto kulinářského skvostu a láká prohlédnout si i ochutnat sladké exponáty. Choco - story nabízí odborné přednášky, ukázky čokoládových obalů i možnost zakoupit si kakaový prášek, který šnupala skupina Rolling Stones, nebo čokoládovou růž.
Vyrábí se ze zrnek tropického kakaového stromu. V americkém čokoládovém průmyslu je kakao definováno jako sušina kakaových zrn, kakaové máslo jako tukový komponent a čokoláda je kombinací sušiny a tuku. Ta je obvykle doslazována cukrem a jinými přísadami a zpracována do čokoládových tabulek nebo do nápoje (zvaného kakao nebo hořká čokoláda). Kakaové boby začali jako první zpracovávat Mayové. Na starý kontinent je Kryštof Kolumbus ji přivezl v roce 1503. V polovině 17. století se za jejich kilogram platilo třemi kily zlata!
často se z ní formují tvary figurek (obvykle lidí nebo zvířat), např. velikonoční čokoláda ve tvaru zajíce či vajíčka, podoby Mikulášů na svatého Mikuláše, čokoládové pusinky či srdíčka na svatého Valentýna a podobně. Za znak luxusní čokolády se však dnes považují tenké čokoládové tabulky. "Hříšný" nápad tvarovat čokoládu do táfliček se zrodil v jedné z kuchyní španělského kláštera v Mexiku.
Češi jsou milovníky čokolády. Trh tenkých čokoládových táfliček u nás jen za poslední rok zaznamenal nárůst o 51%. Spotřebitelé následují trendy, které k nám pronikají z čokoládových velmocí, jakými jsou Francie či Belgie. Současným trendem je i dlouhodobě rostoucí obliba čokolád s vysokým obsahem kakaa.
Vědecké studie uvádějí, že většina produktů, které obsahují kakao, v sobě ukrývá i přirozené antioxidanty. Patří k nim i kvalitní hořká čokoláda, která obsahuje mnohem vyšší množství antioxidantů než čokoláda mléčná. Je to dáno vyšším obsahem kakaa ve výrobku. Platí totiž čím více kakaa, tím lépe. Většina zdravotních plusů se týká pouze kvalitní hořké čokolády, která obsahuje minimálně 70% kakaa. Na přední straně obalu vyráběných produktů dnes už dokonce spotřebitelé mohou najít informaci o obsahu přírodních antioxidantů, které mají příznivé srdečně - cévní účinky. Zubní lékaři dokonce tvrdí, že kvalitní hořká čokoláda má menší kazotvorný potenciál než mléčná či bílá. V menším množství se v ní totiž vyskytují tzv. zkvašovatelné sacharidy (řepný nebo třtinový cukr).
Dokonce se jí připisují afrodiziakální účinky. Relaxační masáž horkou čokoládou je dokonce ve většině luxusních wellness center a hotelů, perlou mezi zkrášlovacími procedurami. Je výborná na vyhlazení pokožky a získání dobré nálady. Mezi oblíbené dobroty patří kombinace čokolády s ovocem, např. s pomerančem, malinami, ale i s mátou, dokonce netradiční kombinace čokolády s česnekem, cibulí, kořením či chilli. Čokoláda je prostě pokušení, kterému málokdo odolá. Věděl to i slavný svůdce žen Giacomo Casanova.
• Čokoláda byla kdysi posvátným nápojem Aztéků? Ti přinášeli čokoládový nápoj do svatyň bohů a tam při kultovních obřadech symbolizoval lidskou krev?
• Místy, kde se zdokonalovaly recepty na čokoládu, technika pražení a zpracování kakaových bobů, byly odjakživa klášterní kuchyně?
• V dávné minulosti se čokoláda podávala jen na královských dvorech či v nejlepších francouzských salónech?
• Díky kofeinu podporuje čokoládová pochoutka schopnost soustředit se a zvyšuje aktivitu mozku?
• Kakao, pokud je konzumováno bez cukru, pomáhá snižovat krevní tlak?
• Chemické látky, kterých je v čokoládě více než 300, pomáhají uvolňovat serotonin v mozku a zlepšují náladu?
Zelený čaj, pohár červeného vína a malý kousek hořké čokolády denně
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.