Pro své nutriční hodnoty je velmi ceněnou potravinou. Tato luštěnina je výraznou zásobárnou a zároveň i bohatým zdrojem vápníku, železa, selenu, fosforu, zinku, vitaminů B1, B2, B6, enzymů obsahuje organické kyseliny a lecitin. Železo podporuje tvorbu a obnovu krve. Konzumací této suroviny se dá účinně předcházet případné anémii. Železo obsažené v čočce organismus lépe absorbuje, pokud se s uvařenou čočkou konzumuje i jiná potravina bohatá na vitamin C. Postačuje přidat pár kapek citrónové šťávy do pokrmu, čímž se usnadní proces vstřebávání se železa do organismu. Pokud, potřebujete zlepšit imunitu organismu, nebo zpevnit kosti, rozhodně je třeba do jídelníčku zařadit pravidelnou konzumaci této luštěniny.
jejich obsah je až 24 - 25 %, současně obsahuje nejméně tuků jen kolem 0,6 %. V kombinaci s rýží (ideální je naturální rýže) nebo celozrnným chlebem jako pomazánka, dodává do těla plnohodnotné bílkoviny. Bílkoviny jsou důležité pro růst a udržení svalové hmoty v dobré zdravé kondici. Čočka se doporučuje při odtučňovacích (redukčních) kúrách, chudokrevnosti i při problémech se zvýšeným cholesterolem.
funguje jako přirozená prevence proti zácpě. Nerozpustná vláknina v čočce napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, stabilizovat krevní cukr, působí preventivně proti rakovině zažívacího traktu a je vhodná a doporučovaná pro diabetiky.
Čočka při přípravě pokrmu se kombinuje s petrželkou, pažitkou, česnekem, sójovou omáčkou, jogurtem. Servíruje se jako příloha k masu, k rybě, s párkem, k šunce, dá se připravit jako salát nebo jeho součást. Není nezbytné ji připravovat jen jako polévku nebo přílohu k volskému oku. Pokud uvařenou čočku rozmixujete a přidáte česnek, jogurt a citrónovou šťávu máte chutnou, dietní a hlavně zdravou pomazánku. Při přípravě jídla je třeba počítat s porcí 60 g čočky v syrovém stavu na osobu, po uvaření se tento objem ztrojnásobí na 180 g.
kdy začne voda vřít. Pak vypnout a nechat stát přikrytou pokličkou zhruba půl hodinky. Takto připravená je vhodná jako příloha, nebo na rozmixování do pomazánek. Pokud vmícháte uvařenou čočku do těsta na omelety s troškou kari koření, vytvoříte velmi chutné jídlo s nádechem orientu. Ten kdo nemá problém s nadýmáním, může si dopřát i syrové čočkové klíčky. Jejich konzumací se výrazně zvýší obsah vitamínů v přijaté stravě.
Přebranou čočku opláchněte, zalijte studenou vodou a přes noc nechte stát v zakryté nádobě. Následující den ji rozložte na podložku, přikryjte lehkým navlhčeným hadříkem, může být i utěrka a nechte na teplém místě klíčit. V zimě nejlépe vyklíčí, pokud ji ponecháte v blízkosti tepelného zdroje. Průběžně je třeba rosit vodou, aby čočka nevyschla. Klíčky dlouhé přibližně 5mm jsou ideální ke konzumaci.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.