Čočka - nízkokalorická potravina, bohatá na bílkoviny, vitaminy a minerály

Datum článku: 3. 3. 2014

Všem velmi dobře známá, dostupná a chutná plodina. V minulosti byla lukrativním pokrmem zejména boháčů a vyšší vrstvy obyvatelstva. Pěstuje se více než padesát druhů, laik je pozná pouze podle odlišných barev a velikostí zrn. Nejznámější je zejména hnědá, zelená a červená odrůda.

Čočka - potravina bohatá na bílkoviny, vitaminy, minerály a přitom nízkokalorická

Čočka je nízkotučná a nízkokalorická dietní luštěnina

Pro své nutriční hodnoty je velmi ceněnou potravinou. Tato luštěnina je výraznou zásobárnou a zároveň i bohatým zdrojem vápníku, železa, selenu, fosforu,  zinku, vitaminů B1, B2, B6, enzymů obsahuje organické kyseliny a lecitin. Železo podporuje tvorbu a obnovu krve. Konzumací této suroviny se dá účinně předcházet případné anémii. Železo obsažené v čočce organismus lépe absorbuje, pokud se s uvařenou čočkou konzumuje i jiná potravina bohatá na vitamin C. Postačuje přidat pár kapek citrónové šťávy do pokrmu, čímž se usnadní proces vstřebávání se železa do organismu. Pokud, potřebujete zlepšit imunitu organismu, nebo zpevnit kosti, rozhodně je třeba do jídelníčku zařadit  pravidelnou konzumaci této luštěniny.

V porovnání s ostatními luštěninami je čočka ze všech luštěnin nejbohatší na bílkoviny

jejich obsah je až 24 - 25 %, současně obsahuje nejméně tuků jen kolem 0,6 %. V kombinaci s rýží (ideální je naturální rýže) nebo celozrnným chlebem jako pomazánka, dodává do těla plnohodnotné bílkoviny. Bílkoviny jsou důležité pro růst a udržení svalové hmoty v dobré zdravé kondici. Čočka se doporučuje při odtučňovacích (redukčních) kúrách, chudokrevnosti i při problémech se zvýšeným cholesterolem.

Podobně jako všechny luštěniny i čočka napomáhá při regulaci a správné činnosti střev,

funguje jako přirozená prevence proti zácpě. Nerozpustná vláknina v čočce napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, stabilizovat krevní cukr, působí preventivně proti rakovině zažívacího traktu a je vhodná a doporučovaná pro diabetiky.

Čočka v kuchyni

Čočka při přípravě pokrmu se kombinuje s petrželkou, pažitkou, česnekem, sójovou omáčkou, jogurtem. Servíruje se jako příloha k masu, k rybě, s párkem, k šunce, dá se připravit jako salát nebo jeho součást. Není nezbytné ji připravovat jen jako polévku nebo přílohu k volskému oku. Pokud uvařenou čočku rozmixujete a přidáte česnek, jogurt a citrónovou šťávu máte chutnou, dietní a hlavně zdravou pomazánku. Při přípravě jídla je třeba počítat s porcí 60 g čočky v syrovém stavu na osobu, po uvaření se tento objem ztrojnásobí na 180 g.

Doporučuje se vařit přebraná a očištěná v neosolené vodě a to pouze do chvíle,

kdy začne voda vřít. Pak vypnout a nechat stát přikrytou pokličkou zhruba půl hodinky. Takto připravená je vhodná jako příloha, nebo na rozmixování do pomazánek. Pokud vmícháte uvařenou čočku do těsta na omelety s troškou kari koření, vytvoříte velmi chutné jídlo s nádechem orientu. Ten kdo nemá problém s nadýmáním, může si dopřát i syrové čočkové klíčky. Jejich konzumací se výrazně zvýší obsah vitamínů v přijaté stravě.

Jak si připravit čočkové klíčky

Přebranou čočku opláchněte, zalijte studenou vodou a přes noc nechte stát v zakryté nádobě. Následující den ji rozložte na podložku, přikryjte lehkým navlhčeným hadříkem, může být i utěrka a nechte na teplém místě klíčit. V zimě nejlépe vyklíčí, pokud ji ponecháte v blízkosti tepelného zdroje. Průběžně je třeba rosit vodou, aby čočka nevyschla. Klíčky dlouhé přibližně 5mm jsou ideální ke konzumaci.
 

Autor: Martina Dvořáková