Co má společného cizrna, slunečnice a sezam?

Datum článku: 10. 10. 2013

Cizrna, nazývaná též římský hrách je u nás stále nedoceněnou potravinou. Odborníci na výživu doporučují konzumaci cizrny pro jeho vysokou výživovou hodnotu. Cizrna patří vůbec mezi nejzdravější luštěniny. Má znamenitou oříškovou chuť. Používá se na dochucování zeleninových polévek, přípravu pomazánek. Je vhodná pro těhotné ženy i děti , je totiž bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny, vápníku, železa a vitamínu B15, a co je naprosto skvělé, z luštěnin nejméně nafukuje. Z minerálních látek je velmi důležitý draslík, který pozitivně ovlivňuje činnost srdce, snižuje krevní tlak. Pomáhá při odstraňování psychické únavy a dokonce se mu připisují i afrodisiakální účinky!

Co má společného cizrna, slunečnice a sezam?

Sezam

Semena sezamu obsahují velké množství tuků a nenasycených mastných kyselin. Sezam pochází z dalekých orientálních zemí, najdeme ho však i v našich obchodech. Většinou se však zmůžeme jen na posypání drobného pečiva sezamovým semínkem, což je škoda. Semena sezamu obsahují velké množství tuků a nenasycených mastných kyselin. Vyrábějí se z nich oleje a sladká pochoutka - chalva . Zdravé jsou i klíčky, které jsou bohaté na vitaminy skupiny B, vitamin A , E a minerální látky - hořčík , fosfor a lecitin .

Slunečnice

Slunečnicová semínka si mnozí kupují v obchodech a pojídají doma před televizí.  Kromě slunečnicových semínek jsou výborné a zdravé i klíčky. Obsahují množství minerálních látek, přidáváme je do salátů, k ovoci, ořechům a rozinkám. Smícháním vody s medem a klíčky, dostaneme chutný a hlavně výživný nápoj.

Zaujaly vás? Není divu. Kromě toho,  že jsou výživné a zdravé, díky nim shodíte pár i kilo

a jejich pěstování není vůbec složité. Zkuste jarní očistnou kúru pomocí zelených bylinek. Budete se cítit zdravěji i svěží!

Autor: Lenka Kostková