Citrón v boji proti rakovině

Datum článku: 19. 8. 2013

Citroníky pocházejí z Indie a Číny. V současnosti se pěstují v celém Středomoří, Itálii, Španělsku, Kalifornii i na Floridě. Citron je tropické ovoce, které se u nás většinou používá k ochucení čaje či přípravě limonád, dá se ale využít i jako léčivo se zázračnými účinky, o kterých málokdo skutečně ví. Citrony jsou bohatým zdrojem chemických sloučenin posilujících obranyschopnost organismu, pomáhají jako prevence před některými  buněčnými změnami vedoucími například i k rakovině.

Citrón v boji proti rakovině

Vitamín C ničí volné radikály

Vitamín C je silný antioxidant, snižuje hladinu nestabilních molekul poškozujících buňky, známých jako volné radikály a pomáhá tak posilovat srdce. Vědecké studie potvrdily, že nízká hladina tohoto vitamínu zvyšuje riziko srdečních komplikací, například i infarktu. Proto je třeba hladinu vitamínu C sledovat a neustále doplňovat, protože organismus si tento vitamin neumí uchovat na delší dobu.

Proti histaminový zázrak

Organismus používá vitamín C k posílení imunity organismu a tvorbě kolagenu, látky, která se podílí na stavbě pojivové tkáně a je nápomocná při hojení nejrůznějších poranění. Vitamin C obsažený v tomto ovoci snižuje hladinu histaminu, látky, která přispívá k slzení očí a ucpávání nosu. Citrony obsahují kyselinu citrónovou, sloučeninu snižující vylučování vápníku a částečně předchází vzniku ledvinových kamenů. Dva a půl litru vody se šťávou z jednoho většího citronu bez cukru, má stejný účinek jako citrátové přípravky.

Vnitřní léčivé účinky

Citrony obsahují éterické oleje, které kromě rozpouštění žlučových kamenů, mají antibakteriální účinky a snižují i horečku. Šťáva působí zásaditě a neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku, tím předchází pálení žáhy. V salátech a v nápojích citron pročišťuje játra a ledviny. V neposlední řadě pití citronové šťávy reguluje tělesnou hmotnost, snižuje vysoký krevní tlak a zlepšuje krevní oběh.
 

Autor: Lenka Kostková