Vitamín C je silný antioxidant, snižuje hladinu nestabilních molekul poškozujících buňky, známých jako volné radikály a pomáhá tak posilovat srdce. Vědecké studie potvrdily, že nízká hladina tohoto vitamínu zvyšuje riziko srdečních komplikací, například i infarktu. Proto je třeba hladinu vitamínu C sledovat a neustále doplňovat, protože organismus si tento vitamin neumí uchovat na delší dobu.
Organismus používá vitamín C k posílení imunity organismu a tvorbě kolagenu, látky, která se podílí na stavbě pojivové tkáně a je nápomocná při hojení nejrůznějších poranění. Vitamin C obsažený v tomto ovoci snižuje hladinu histaminu, látky, která přispívá k slzení očí a ucpávání nosu. Citrony obsahují kyselinu citrónovou, sloučeninu snižující vylučování vápníku a částečně předchází vzniku ledvinových kamenů. Dva a půl litru vody se šťávou z jednoho většího citronu bez cukru, má stejný účinek jako citrátové přípravky.
Citrony obsahují éterické oleje, které kromě rozpouštění žlučových kamenů, mají antibakteriální účinky a snižují i horečku. Šťáva působí zásaditě a neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku, tím předchází pálení žáhy. V salátech a v nápojích citron pročišťuje játra a ledviny. V neposlední řadě pití citronové šťávy reguluje tělesnou hmotnost, snižuje vysoký krevní tlak a zlepšuje krevní oběh.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.