které se běžně vyskytují v jídle. Výzkum postavili na zkoumání amerických vědců, kteří na pokusných zvířatech objevili chuťové buňky rozeznávající mastné.
Lidé, kteří jsou velmi citliví na tučnou chuť v potravě, jedli méně tučného jídla a měli menší BMI (index tělesné hmotnosti) než ti, kteří na mastné nebyli tak citliví.
sladkou, slanou, kyselou a hořkou. Uznávaná je také pátá chuť rozpoznávající látky bohaté na bílkoviny. Objev šesté chuti by podle vědců mohl být způsobem, jak omezit nadváhu. Tuky v potravinách v současnosti snadno dostupné a chuťové buňky vůči nim možná časem znecitliví. Některým lidem pak hrozí, že se začnou tučným jídlem přejídat. Vědci se budou nyní zabývat tím, proč někteří lidé dokáží rozpoznat mastné lépe než ostatní.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.