Chuť tuku by mohla pomoci s bojem proti obezitě

Datum článku: 31. 5. 2013

Rozpoznání chuti tuku může být klíčem k obezitě. Lidé, kteří nemají rádi chuť tučného, ho jedí méně a méně často mají nadváhu. Zjistili to vědci z Austrálie. Lidé mají podle vědců práh citlivosti na chuť tuku velmi individuální. Podle nich jazyk kromě obvyklých chutí dokáže rozeznávat i chuť tučného. Ta by podle vědců mohla být způsobem, jak omezit nadváhu.

Chuť tuku by mohla pomoci s bojem proti obezitě

Výzkumný tým prověřoval schopnost člověka rozlišit chuť mastných kyselin,

které se běžně vyskytují v jídle. Výzkum postavili na zkoumání amerických vědců, kteří na pokusných zvířatech objevili chuťové buňky rozeznávající mastné.

Lidé mají podle vědců práh citlivosti na chuť tuku velmi individuální

Lidé, kteří jsou velmi citliví na tučnou chuť v potravě, jedli méně tučného jídla a měli menší BMI (index tělesné hmotnosti) než ti, kteří na mastné nebyli tak citliví.

Jazyk rozlišuje čtyři základní chutě

sladkou, slanou, kyselou a hořkou. Uznávaná je také pátá chuť rozpoznávající látky bohaté na bílkoviny. Objev šesté chuti by podle vědců mohl být způsobem, jak omezit nadváhu. Tuky v potravinách v současnosti snadno dostupné a chuťové buňky vůči nim možná časem znecitliví. Některým lidem pak hrozí, že se začnou tučným jídlem přejídat. Vědci se budou nyní zabývat tím, proč někteří lidé dokáží rozpoznat mastné lépe než ostatní.

Autor: Lenka Kostková