Není to maso, pivo ani ovoce, jak by mnozí zastánci západního stylu života mohli hlasovat. Nemůžeme ani tvrdit, že ho představuje známý pecen chleba, protože běžný způsob jeho přípravy s sebou nese tolik zdravotních rizik, že by bylo lépe se mu vyhnout. Tyto "spečené", tvrdé cihly našich babiček znamenají pro dnešního člověka velké nebezpečí, nad kterým bychom se měli přinejmenším zamyslet. Připálenými karcinogenními kůrkami počínaje a bohatou chemií končí. Nejvíc by nás mohli při přípravě chleba poučit Asiaté. Co do počtu obyvatel a i svým zdravím dokazují, že vařená rýže a jakékoliv vařené obiloviny a zelenina jsou tím nejideálnějším hledaným chlebem. Příprava jiných produktů, především z hlediska kladných zdravotních účinků, rychlosti, ba i ceny, nemůže konkurovat pohodlnému vaření obilovin!
"Západní" pečený chléb je nejen plný chemie z tzv. přídatnými látek, ale i nebezpečných "hi-tec" technologií. Koho by napadlo, že moderní kypřidla jsou jiným druhem pomalých jedů, stejně jako mnohá éčka pro hezkou vůni vzhled a mnoho dalších zbytečností. Dnes se už se dokonce ani nedopátráte, "čí chleba vlastně jíme". A rozumnět na chlebu etiketě s výčtem "chemických doplňků" je nad lidské síly. Snad proto, abychom se netrápili? Komu by se chtělo odkrajovat karcinogenní kůrku, když je, jak víme, "tím nejlepším"? Škoda že, pravý, tradiční kváskový chléb doposud dnes neumí upéct téměř nikdo! Starší už tradice nezajímají a mladí se to ještě nenaučili. Takže nám nezbývá nic jiného, než si na něj zadělat doma. Ale kdo by našel v dnešní uspěchané době obden čas na jeho poměrně pracnou přípravu? Naštěstí technika pokročila i k našemu užitku. Objevila se doposud mini-pekárna nové generace, díky které lze vypěstovat nejen pravý tradiční kvásek, ale upeče šetrně chléb a pečivo přímo na míru a s tvary podle vlastní fantazie - třeba v podobě stromečku nebo velikonočního zajíčka - prostě pro zdraví i každou příležitost.
Získat ty pravé informace a vyzkoušet, která doporučení jsou mylná a která prospěšná, byl opravdový "oříšek", který jsme doma "louskali" mnoho let. A protože se další generace nemají ani od koho učit, přiměla nás vyvinout multifunkční pekárnu, která dokáže zhotovit nejen kváskový chléb, ale i samotný tradiční kvásek, sýry, jogurty nebo slady. Budeme pak konečně osvobození i od rizik, které s sebou přináší moderní průmysl s "moderními" postupy. Všichni "racio" výrobci upřednostňují ve svých doporučeních celozrnný chléb a pečivo, ale téměř žádné není "pro každodenní jídlo". Navíc, pokud si ho nepřipravíte sami, nikdy nebudete vědět, co skutečně obsahuje. Omluvte naši nedůvěru, ale zkušenost nás naučila, že věřit druhým, bývá často doslova hazardem. Jedná se totiž o základní potravinu se základními stavebními prvky našich orgánu. Při rozboru pečiva ze supermarketů jsme napočítali několik desítek technologických chyb. V BIO prodejnách jich bylo sice o něco měně, ale pro denní stravování jsou stále nepřijatelné. Rychle vykynuté pečivo je velmi porézní a důsledkem toho rychle vysychá a tvrdne zvláště, je-li nezabalené.
Tradice je tradice a těžko si budeme odvykat chuti dobrého, kváskového chleba. Naučme se alespoň ten. A nemůžeme-li péci v páře, kde se nebezpečné "zuhelnatění" okrajů netvoří, naučme se alespoň nebezpečnou kůrku odkrojit či nepřesolovat. Suché ekzémy, lupénka, tuhnutí kloubů, srdce, páteře i mozku agresivních lidí - kdo by hledal hlavního viníka právě v základní potravině?
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.