Chcete zhubnout? Staňte se gurmány!

Datum článku: 3. 2. 2016

Opravdoví gurmáni nemívají problémy s nadváhou. A je to logické. Jednak tito lidé jsou hodně vybíraví, nesnědí kdeco. Také kvalitní potraviny obvykle bývají hodně drahé, ale na to aby si je vychutnali, jich nepotřebují sníst kvanta.

gurmáni, zdravá výživa, hubnutí, štíhlá postava, vztah k dobrému jídlu

Tento druh potěšení spojený s jídlem je typičtější pro ženy

a nesouvisí s úrovní vzdělání nebo se sociálním zařazením. Napsal o tom italský deník Corriere della Sera. Často se lidé domnívají, že ten, kdo si dokáže vychutnávat pokrmy, má více problémů s tím, aby se řídil pravidly zdravé výživy. Radost z jídla, přinejmenším za určitých podmínek, však nemusí být překážkou umírněnosti v konzumaci, ale naopak spojencem. To jsou závěry, ke kterým dospěli dva kanadští a jeden francouzský vědec, Vědci ve své studii především rozlišili dva typy potěšení plynoucího z jídla: "viscerální", tedy týkající se útrob, a "epikurejský". První druh potěšení z jídla souvisí s uspokojováním potřeby jíst, abychom zahnali hlad nebo negativní emoce, nebo z toho, že toho můžeme hodně sníst za nízkou cenu. "Epikurejské" potěšení je naopak spojené s estetickou dimenzí konzumace pokrmu, do níž jsou zapojeny všechny smysly. V tomto případě nejde o to, uspokojit naléhavou potřebu, ale o příjemnou zkušenost založenou na všech smyslových aspektech potravy (chuť, barva, vůně) a na prostředí, ve kterém je konzumována (místo, společnost, úprava stolu). Například velký kus čokoládového dortu vyvolává viscerální potěšení, zatímco malá tyčinka kvalitní čokolády se zeleným čajem ve společnosti přátel vyvolává spíše epikurejské potěšení. Vědci pomocí série testů určovaly na vzorku 250 dospělých osob tendenci k "viscerálního", nebo "epikurejského" potěšení. Výsledky porovnávali s antropometrickými údaji a s preferencemi vztahujícími se k porcím jídla. Ukázalo se, že orientace na epikurejské potěšení z jídla nesouvisí s indexem tělesné hmotnosti, ale s preferencí menších porcí pokrmu a s větším pocitem uspokojení. Epikurejské potěšení z jídla je podle nich spíše typicky ženská záležitost a nesouvisí s úrovní vzdělání ani se sociálním postavením.

Výzkum potvrzuje,

že k tomu, abychom se vyvarovali nadměrné konzumace pokrmů, musíme věnovat pozornost všem aspektům souvisejícím s podáváním jídla, orientovat se na kvalitní potraviny a malé porce, které jsou však pečlivě připravené, a jíst v příjemném prostředí. Nesmíme se zaměřovat na velké množství nadměrně kalorického jídla!
 

Autor: Martina Dvořáková