Chcete vařit zdravě, chutně a levně?

Zdravé vaření se stává novodobým trendem a zájem o něj rok od roku roste. Existuje hned několik hlavních zásad, které je třeba při přípravě jídla dodržovat, abychom připravili chutný a zdravý pokrm.

bulgur, zdraví, zdravá strava, vaření

Několik osvědčených triků při vaření

  • Zkusme změnit množství masa na talíři ve prospěch zeleniny,
  • vybírejme si zdravější přílohy, zapomeňme na smažené brambory, knedlík nebo těstoviny, přednost dejme rýži, bulguru nebo vařeným bramborům,
  • při vaření a úpravě jídla zkusme omezit tuky na minimum,
  • majonézu a smetanu můžeme bez výčitek svědomí nahradit jogurtem,
  • omáčky a polévky nezahusťujme moukou, výborně poslouží rozmixovaná zelenina,
  • bílou mouku můžeme klidně nahradit celozrnnou pšeničnou moukou, ovesnou moukou, či špaldovou moukou,
  • používejme méně soli, šetrněji přidávejte koření, na dochucení jídla zvolme raději čerstvé bylinky,
  • nezapomeňme, že chutný dezert se dá připravit i z nízkotučného tvarohu a ovoce,
  • upřednostňujme přírodní sladidla, rafinovaný cukr můžeme nahradit medem, kokosovým cukrem, ječným sladem nebo třtinovou melasou,
  • využívejme přírodní chuť potravin, je přímo ideální, pokud si bylinky a koření vypěstujeme doma - na zahrádce, na balkoně nebo na parapetu okna.

Tip

Nemusíme vymýšlet komplikované recepty za každou cenu, mnohem důležitější je pestrost stravy. I jednoduchá příprava může znamenat chutný a plnohodnotný oběd nebo večeři. Jídlo nevaříme do zásoby, zbytečným přihříváním se i zdravé jídlo znehodnocuje!

Dá se vůbec vařit zdravě, chutně a levně?


Často je slyšet, jak hospodyňky při slovech zdravá strava argumentují - zdravá ale drahá. Záleží na úhlu pohledu a od nákupu potravin. Je potřeba nakupovat ve velkém a z více zdrojů. Měli bychom se zaměřit na sezónní potraviny, zejména na vrcholu sezóny jdou ceny často dolů. Dá se to využít. Dobré je konzumovat ty potraviny, které rostou oko nás. Příroda i naše tělo ví, co potřebujeme. Vařit zdravě neznamená, vařit nechutně! Dobrým pomocníkem je i měsíční rozpočet. Umožňuje nám jednou něco přidat, jindy ubrat, ale nikdy nešetřete na kvalitě. Ke zdravému vaření napomáhají i kvalitní pánve, tlakové nádoby a samozřejmě výběr receptů, kde není třeba mnoho tuku. K tomu, abychom vařili zdravě, rozhodně je potřeba mít alespoň základní informace o potravinách a výživě. Kromě správného nákupu bychom měli ovládat i šetrné technologie přípravy jídla. Relativně zdravý člověk si může občas dovolit malý prohřešek, to vůbec nevadí. pokud máte na něco nezdravého občas chuť, klidně a hlavně bez výčitek si to dejte. Svět se kvůli tomu nezboří a vaše zdravé orgány si s tím poradí.

Pomyslný jídelníček by měl obsahovat

  • Hodně zeleniny a ovoce, zejména v syrovém stavu,
  • stravu na rostlinné bázi, bohatou na vlákninu,
  • dostatek celého spektra vitaminů, minerálních látek a stopových prvků,
  • ryby, drůbež a tuky s obsahem omega-3 mastných kyselin (rybí tuk, olivový olej).

Nemáte dostatek praktických zkušenosti?

Nevadí! Nikdy není pozdě, začít můžete i od zítřka. A pokud máte dobré zkušenosti, případně užitečné rady, podělte se o ně. 

 

 


Podobné články


Posilování mozku pomocí ovoce, zeleniny a celozrnných produktů

Posilování těla nemusí být jen záležitost svalů. Posílit můžeme kterýkoliv orgán. A my se dnes podíváme...
více...

Zelí - kvalitní probiotikum, které nekoupíte v lékárně

Kysané zelí je levná, zdravá a chutná zelenina, která patří na talíře zejména v zimě. Nahradí mnoho drahých...
více...

Cibule - přírodní antibiotikum, antimykotikum a prodlužovač života

Slavnosti cibule již máme letos za sebou. Že jste ani nevěděli, že něco takového existuje? Ano, cibule je tak...
více...

Letní nakupování potravin a jejich bezpečná konzumace

Vaření a konzumace jídla má v létě svá specifika. Vše začíná vhodným nákupem, pokračovat by mělo správným...
více...

Léto přeje hubnutí, jen je třeba grilovat, pít a nakupovat s rozmyslem

Léto přeje hubnutí, ale na druhou stranu snáze odhalí nedokonalosti postavy. V létě na nás nečíhají kalorické...
více...

Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá...
více...

Chybí vám energie? Dejte si energetický nápoj z řepy!

Stává se vám, že se cítíte bez energie? Ale jak s tímto pocitem naložíte? Energii je třeba nejen komentovat, ale...
více...

Artyčoky v kuchyni, to není jen skvělá záležitost gurmánů

Artyčok je rostlina, podobná a dokonce i příbuzná bodláku. Jedná se o teplomilnou trvalku, která pochází ze...
více...

Letní jídelníček pro zdraví a štíhlou postavu

Letní teploty často zahání chuť na jídlo. Ale jíst je potřeba i v létě, jen jídelníček by měl být...
více...

Mrkev je doslova poklad, který na zahradě roste

Mrkev patří mezi základní druhy zeleniny, kterou najdete růst na téměř každé zahrádce. Nevyžaduje nijak...
více...