Chcete vařit zdravě, chutně a levně?

Datum článku: 7. 2. 2017

Zdravé vaření se stává novodobým trendem a zájem o něj rok od roku roste. Existuje hned několik hlavních zásad, které je třeba při přípravě jídla dodržovat, abychom připravili chutný a zdravý pokrm.

Chcete vařit zdravě, chutně a levně?

Několik osvědčených triků při vaření

  • Zkusme změnit množství masa na talíři ve prospěch zeleniny,
  • vybírejme si zdravější přílohy, zapomeňme na smažené brambory, knedlík nebo těstoviny, přednost dejme rýži, bulguru nebo vařeným bramborům,
  • při vaření a úpravě jídla zkusme omezit tuky na minimum,
  • majonézu a smetanu můžeme bez výčitek svědomí nahradit jogurtem,
  • omáčky a polévky nezahusťujme moukou, výborně poslouží rozmixovaná zelenina,
  • bílou mouku můžeme klidně nahradit celozrnnou pšeničnou moukou, ovesnou moukou, či špaldovou moukou,
  • používejme méně soli, šetrněji přidávejte koření, na dochucení jídla zvolme raději čerstvé bylinky,
  • nezapomeňme, že chutný dezert se dá připravit i z nízkotučného tvarohu a ovoce,
  • upřednostňujme přírodní sladidla, rafinovaný cukr můžeme nahradit medem, kokosovým cukrem, ječným sladem nebo třtinovou melasou,
  • využívejme přírodní chuť potravin, je přímo ideální, pokud si bylinky a koření vypěstujeme doma - na zahrádce, na balkoně nebo na parapetu okna.

Tip

Nemusíme vymýšlet komplikované recepty za každou cenu, mnohem důležitější je pestrost stravy. I jednoduchá příprava může znamenat chutný a plnohodnotný oběd nebo večeři. Jídlo nevaříme do zásoby, zbytečným přihříváním se i zdravé jídlo znehodnocuje!

Dá se vůbec vařit zdravě, chutně a levně?


Často je slyšet, jak hospodyňky při slovech zdravá strava argumentují - zdravá ale drahá. Záleží na úhlu pohledu a od nákupu potravin. Je potřeba nakupovat ve velkém a z více zdrojů. Měli bychom se zaměřit na sezónní potraviny, zejména na vrcholu sezóny jdou ceny často dolů. Dá se to využít. Dobré je konzumovat ty potraviny, které rostou oko nás. Příroda i naše tělo ví, co potřebujeme. Vařit zdravě neznamená, vařit nechutně! Dobrým pomocníkem je i měsíční rozpočet. Umožňuje nám jednou něco přidat, jindy ubrat, ale nikdy nešetřete na kvalitě. Ke zdravému vaření napomáhají i kvalitní pánve, tlakové nádoby a samozřejmě výběr receptů, kde není třeba mnoho tuku. K tomu, abychom vařili zdravě, rozhodně je potřeba mít alespoň základní informace o potravinách a výživě. Kromě správného nákupu bychom měli ovládat i šetrné technologie přípravy jídla. Relativně zdravý člověk si může občas dovolit malý prohřešek, to vůbec nevadí. pokud máte na něco nezdravého občas chuť, klidně a hlavně bez výčitek si to dejte. Svět se kvůli tomu nezboří a vaše zdravé orgány si s tím poradí.

Pomyslný jídelníček by měl obsahovat

  • Hodně zeleniny a ovoce, zejména v syrovém stavu,
  • stravu na rostlinné bázi, bohatou na vlákninu,
  • dostatek celého spektra vitaminů, minerálních látek a stopových prvků,
  • ryby, drůbež a tuky s obsahem omega-3 mastných kyselin (rybí tuk, olivový olej).

Nemáte dostatek praktických zkušenosti?

Nevadí! Nikdy není pozdě, začít můžete i od zítřka. A pokud máte dobré zkušenosti, případně užitečné rady, podělte se o ně. 

Autor: Martina Dvořáková