Nemusíme vymýšlet komplikované recepty za každou cenu, mnohem důležitější je pestrost stravy. I jednoduchá příprava může znamenat chutný a plnohodnotný oběd nebo večeři. Jídlo nevaříme do zásoby, zbytečným přihříváním se i zdravé jídlo znehodnocuje!
Často je slyšet, jak hospodyňky při slovech zdravá strava argumentují - zdravá ale drahá. Záleží na úhlu pohledu a od nákupu potravin. Je potřeba nakupovat ve velkém a z více zdrojů. Měli bychom se zaměřit na sezónní potraviny, zejména na vrcholu sezóny jdou ceny často dolů. Dá se to využít. Dobré je konzumovat ty potraviny, které rostou oko nás. Příroda i naše tělo ví, co potřebujeme. Vařit zdravě neznamená, vařit nechutně! Dobrým pomocníkem je i měsíční rozpočet. Umožňuje nám jednou něco přidat, jindy ubrat, ale nikdy nešetřete na kvalitě. Ke zdravému vaření napomáhají i kvalitní pánve, tlakové nádoby a samozřejmě výběr receptů, kde není třeba mnoho tuku. K tomu, abychom vařili zdravě, rozhodně je potřeba mít alespoň základní informace o potravinách a výživě. Kromě správného nákupu bychom měli ovládat i šetrné technologie přípravy jídla. Relativně zdravý člověk si může občas dovolit malý prohřešek, to vůbec nevadí. pokud máte na něco nezdravého občas chuť, klidně a hlavně bez výčitek si to dejte. Svět se kvůli tomu nezboří a vaše zdravé orgány si s tím poradí.
Nevadí! Nikdy není pozdě, začít můžete i od zítřka. A pokud máte dobré zkušenosti, případně užitečné rady, podělte se o ně.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.