Červená řepa - nejlevnější a běžně dostupná omlazovací kúra

Datum článku: 3. 2. 2014

Červená řepa je potravina, která byla známá již ve středověku. Její původ je ve Středomoří a v dnešní době se nejvíce pěstuje ve východní Evropě a USA. Dnes existuje celá řada kulturních odrůd, které se liší odstínem i tvarem.V dnešní době je červená řepa dost zatlačena do pozadí. Zejména proto, že jsme naučeni konzumovat ji v podobě kompotů, což se dost rychle přejí. Přitom se dá skutečně dobře a chutně upravit.

Červená řepa - nejlevnější a běžně dostupná omlazovací kúra

Červená řepa je považována za jednu z nejzdravějších plodin

Červená řepa obsahuje mnoho pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organizmu. Má poměrně vysoký obsah bílkovin s cennými aminokyselinami, které jsou prospěšné pro metabolismus mozku. Také obsahuje hodně draslíku a hořčíku, proto je vhodná pro lidi s nemocemi srdce a krevního oběhu. Ze všech druhů zeleniny má nejvyšší obsah železa a mědi, které jsou důležité pro krvetvorbu, proto je vhodná pro lidi trpících chudokrevností. Kromě těchto důležitých prvků dále obsahuje zinek, jód, mangan, fluor, kobalt, lithium a vanad. Díky komplexu těchto prvků podporuje tvorbu inzulínu a zrakovou ostrost. Také je to bohatý zdroj vlákniny, takže je prospěšná i naším střevům.

Ale abyste si nemysleli, že je řepa naprosto dokonalá, přece jen něco

Červená řepa obsahuje málo vitamínu C, málo karotenu a málo vitamínů B1 a B2 . Rovněž se nehodí pro lidi s močovými kameny a pro diabetiky, protože obsahuje poměrně hodně sacharózy.

Shrňme si heslovitě její pozitiva

• Podporuje peristaltiku střev, čímž odstraňuje zácpu
• Podporuje činnost žaludku a žlučníku
• Odstraňuje z těla jedovaté látky
• Vytváří vazivové tkáně
• Zesiluje stěny cév
• Zlepšuje využití bílkovin
• Zajišťuje duševní pohodu
• Zpevňuje pokožku
• Napomáhá při alergiích
• Aktivuje tvorbu červených krvinek
• Má kladný vliv na revma
• Je cenným pomocníkem proti mykózám.

V přírodní medicíně byl vyvinut extrakt z červené řepy,

který se využívá při zkoumání poruch imunity a čištění chybně umístěných receptorů. O co jde? Naše receptory přijímají různé aminokyseliny a peptidy, aby mohli správně fungovat. Přenášejí jejich tzv. liganty, které putují tělem a vědci po jejich označení tuto cestu sledují. Pokud příslušný ligant k receptoru nedorazí, receptor je zablokován, protože příslušná buňka nedostává správné informace. Receptor byl obsazen nesprávným řetězcem aminokyselin. A jde o to, vytěsnit chybný řetězec z receptoru a tím obnovit řídící funkci a umožnit dotyčné buňce, aby mohla opět začít pracovat. A právě pomocí extraktu červené řepy vědci dnes zkoušejí tyto chyby odstraňovat. Toto tvrzení ještě není podloženo důkazy, ale je již například prokázáno, že při srovnání výsledků pacientů trpících poruchami imunity a stavů spojených s rakovinou, kteří užívali několik měsíců extrakt z červené řepy a pacientů, kteří jej neužívali, tak pacienti užívající extrakt měli lepší laboratorní výsledky než druhá skupina.

Křemík a kyselina listová

Tyto dva prvky jsou v červené řepě bohatě zastoupeny. Křemík se jmenuje také minerál krásy, protože je nesmírně důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, elasticitu a zdraví cév. Dostatek křemíku nám udrží pružnou pokožku a její mladý vzhled, pevné vlasy a nehty. Křemík celkově podporuje regeneraci celého organismu a zpomalování stárnutí. Kyselina listová je v červené řepě také bohatě zastoupena. Je nepostradatelná pro plodnost žen a zdravý vývoj plodu, pro silné srdce a celý kardiovaskulární systém. Stimuluje obnovu a růst tkání a okysličování buněk. Kombinace vysokého obsahu křemíku a kyseliny listové dělá z červené řepy snad nejlevnější běžně dostupnou omlazovací kúru. Řepu byste měli zařadit do jídelníčku alespoň 3-4 krát měsíčně.

Pěstování a použití

Červenou řepu si můžete koupit, ale i vypěstovat doma. V obchodě ji dostanete buď sterilovanou, nebo nezpracovanou. Také si můžete koupit salát, ve kterém je přidána červená řepa. Ideální je však mít ji v syrovém stavu a připravit si ji na libovolný způsob, polévky, saláty, boršč, pomazánky, případně sterilizovat. Zejména boršč je velmi populární a oblíbené jídlo z červené řepy.

Autor: Lenka Kostková