Se svou nízkou energetickou hodnotou 180 kJ/10 dkg čerstvé řepy, je přímo ideální plodinou na redukci tuku a úpravu hmotnosti těla. Doporučuje se i při očistných kúrách organismu pro svůj velký detoxikační účinek. Pokud zařadíte tuto zeleninu k pravidelné konzumaci 3 až 4 krát do měsíce, doplníte tělu velmi potřebné minerály a jiné potřebné látky, obohatíte si svůj jídelníček o chutná jídla a finální efekt konzumace se určitě odrazí pozitivně na vašem celkovém vzhledu i zdraví.
90 % vody, 7% cukrů, mnoho minerálních látek jako je křemík, draslík, železo, hořčík, vápník, jód, měď, kyselinu listovou, jablečnou, vinnou, šťavelovou a citrónovou, vitamin C, E, B1, betakaroten, typické červené zabarvení způsobuje betanin a samozřejmě důležitou vlákninu.
• hraje důležitou roli při tvorbě a pevnosti vazivových tkání a kostí
• udržuje elasticitu cév
• mladý a zdravý vzhled, pružnou pokožku, pevné a zdravé nehty
• pomáhá okysličovat buňky
• je výraznou stopkou stárnutí, napomáhá regeneraci buněk celého organismu - dlouhověkost
• stimuluje peristaltiku střev, čistí je od toxických usazenin a případné zácpy
• příznivě působí při tvorbě žaludečních šťáv
• činnosti žlučníku a jater
• má odvodňující účinky na organismus a tím podporuje čištění těla od toxických látek
• příznivě působí na kardiovaskulární a lymfatický systém, zdraví a sílu srdce
• podporuje tvorbu krve, vhodná je pro lidi trpící chudokrevností
• preventivně působí proti rakovinnému bujení a rekonvalescenci a po jeho léčbě
• příznivě působí na imunitní systém
• podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organismu
• má kladný vliv na revma
• je cenným pomocníkem proti mykózám
• má protisklerotické účinky
Pro lidi s močovými kameny a pro diabetiky, protože obsahuje poměrně hodně sacharózy. Pro velký obsah kyseliny šťavelové se doporučuje konzumovat maximálně 20 dkg denně, nebo 1 dcl šťávy. Zvýšený příjem může způsobit nevolnost. Po konzumaci a následném vylučování dochází k zabarvení moče a stolice dočervena. To je zcela v pořádku, je to důkaz dobré funkčnosti ledvin a celkového trávení.
Konzumovat se dá praktický celá plodina, mladé listy se upravují jako špenát, případně se dají použít do polévek s jinou zeleninou, v syrovém stavu se přidávají do zeleninových salátů. Nejčastěji se však používá plod (bulva), která se dá upravovat v kuchyni více způsoby, její přípravou pohladíte nejen vaše zdraví, ale i chuťové pohárky. V syrovém stavu se přidává do zeleninových salátů nakrájená na tenké plátky, nudličky nebo nastrouhaná například se zelím, ořechy, křenem, jablky se zálivkou nebo jogurtem či méně zdravou majonézou. Vařená je vhodná jako příloha k hlavním jídlům, do salátů nebo polévek. Konzervování buď samostatně, nebo v kombinaci s jinou zeleninou jako je křen, celer, zelí, květák a jiné. Určitě si neuvědomujete, že její konzumací se projídáte ke zdraví a kráse, ať je jakkoli upravená, vždy jste udělali výrazný krok pro vaše zdraví, krásu a vitalitu.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.