Být či nebýt vegetarián?

Datum článku: 8. 8. 2013

Vegetariánství se v současné době stává fenoménem. K odmítání požívání masa a masných výrobků vedou každého jednotlivce jiné pohnutky. Ve většině případů jde o soucit s živými tvory, kteří jsou chováni a poráženi jen kvůli konzumaci. Další skupinu tvoří lidé, kteří se obávají nemocí, způsobených jedením masa.

Být či nebýt vegetarián?

Mléčné výrobky, luštěniny a vejce obsahují dostatek bílkovin,

potřebných pro zdravý vývoj lidského organismu. Někteří odborníci poukazují na to, že maso obsahuje množství bílkovin, které vegetariánská strava nemůže plnohodnotně nahradit. Výzkumy však ukázaly, že to není zcela pravda. Mléčné výrobky, luštěniny a vejce obsahují dostatek bílkovin, potřebných pro zdravý vývoj lidského organismu. Vegetariáni netrpí vysokým krevním tlakem. I přesto, že konzumují vajíčka a mléko. Cholesterol obsažený ve vajíčku je totiž poměrně snadno stravitelný.

Dokázali byste se vzdát masa?

Vědci se zabývají výzkumy vlivu masité a bezmasé stravy na člověka, jeho zdraví (fyzické i psychické). Studie v zahraničí poukazují na zvýšenou agresivitu lidí, kteří pojídají maso. Vědci vysvětlují tento jev přítomností stresového hormonu v těle zvířete. Tento vzniká těsně před porážkou zvířete, které prožívá "strach ze smrti ". Dalším, neméně zajímavým, faktem je dřívější dospívání dětí, které preferují masitou stravu. Tím, že organismus se vyvíjí rychleji (maso zde působí jako jakýsi katalyzátor chemické reakce), dochází ke vzniku nádorových chorob i u věkově nižších skupin lidí. Výzkumy prokázaly, že masitá strava způsobuje mnohé nemoci, jako jsou cukrovka, dna, rakovina, revmatismus. Dna je například způsobena kyselinou močovou. Krystalky kyseliny močové se nevylučují z těla, ale usazují se v kloubech, svalech, vazivu. Tam způsobují neuvěřitelně ostré bolesti. Zarážející je, že tato nemoc se projevuje i u mladých lidí.

Produkce masa a masných výrobků dnes

Dnešní výroba a zpracování masa a výrobků z masa je vysoce produktivní. Zemědělci jsou schopni odchovat za poměrně krátkou dobu množství zvířat. A zpracovatelé mají moderní technologie, které dokáží zpracovat kvanta těchto zvířat na miliony různých produktů. Ale na úkor čeho resp. koho? Není tajemstvím, že rychlý růst zvířat, rychlé nabírání na hmotnosti, vyšší nosnost slepic a dojivost krav není věcí šlechtění nebo věcí přirozenou. Zvířata dostávají dávky antibiotik, drog a uklidňujících prostředků. Tyto se vážou v jejich mase a dostávají se konzumací do těla člověka. Člověk, takovýmto způsobem navyklý na určitou hladinu antibiotik, se stává imunní vůči jejich působení. Některé používané látky jsou jedovaté a ukládají se v kostní dřeni člověka.

Dalším poznatkem je nebezpečí vznikající při úpravě masa

Tepelnou úpravou vznikají v mase rakovinotvorné látky methyl-cholantren a benz-pyren. Uzené maso obsahuje také benz-pyren. Jeho množství, v 100 gramech uzeného masa se vyrovná 50 vykouřených cigaretám.

Autor: Martina Dvořáková