některé prameny však předpokládají, že pochází z Itálie, kde se i dnes hojně využívá k přípravě nejrozmanitějších pokrmů. Pravdou však je, že brokolice patří mezi nejmladší, nově vyšlechtěné druhy zeleniny objevující se až v 20. století.
No právě díky ní brokolici řadíme mezi energické, zdraví prospěšné potraviny. Výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.
Kromě C zde najdeme i vitamíny E, B1 a B2. Brokolice je bohatá i na beta-karoten, kyselinu listovou, minerální látky - draslík, vápník, fosfor a síru, a také vlákninu, díky níž je oblíbená u lidí s trávicími obtížemi.
Díky lehké stravitelnosti je vhodná pro všechny věkové kategorie. Brokolice je vitamínovou i energickou bombou, proto se zvlášť doporučuje její konzumace na jaře a podzim, kdy je lidský organismus náchylnější na různá onemocnění a kdy má nejnižší schopnost bránit se proti těmto onemocněním.
kdy pomáhá zastavit a zmírnit bolesti a křeče.
ale také na dušení, zapékání i jako příloha k masu. Pokud chceme zachovat její nezaměnitelnou barvu, chuť a obsah vitamínů, je vhodné ji vařit v páře. Výborná je zapékaná brokolice s bramborami, šunkou a smetanou, kdy jednotlivé suroviny navrstvíme na sebe a zalijeme smetanou na vaření. Vynikající je i brokolicová krémová polévka s květákem a jarní cibulkou nebo následující netradiční brokolicová pomazánka.
• 20 dkg naklíčené pšenice• 0,5 dl slunečnicového oleje• 1 syrová čerstvá brokolice• 1 polévková lžíce nadrobno posekané pažitky• sůl podle chuti.
Očištěnou brokolici rozebereme na růžičky, vsypeme ji do mixéru, přidáme sůl, naklíčenou pšenici a slunečnicový olej. Vše společně mixujeme 3 - 5 minut, nakonec do hotové pomazánky jemně vmícháme pažitku. Natíráme nejlépe na celozrnný tmavý chléb se slunečnicovými semínky a zdobíme plátky ředkvičky či rajčat.
vyzkoušejte brokolici - zelený zázrak a věřte, že vaše chuťové pohárky zahoří láskou k ní a váš organismus vám zakrátko poděkuje.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.