Brokolice brání tělo proti rakovině

Datum článku: 17. 9. 2013

Přestože tuto zelenou, stromkovité zeleninu podobající se květáku jen těžko přehlédneme, mnozí jí dodnes nepřišli na chuť nebo se ji zdráhají ochutnat. Je to však obrovská škoda, protože brokolice je skutečně královnou zeleniny.

Brokolice brání tělo proti rakovině

O původu brokolice se toho mnoho neví,

některé prameny však předpokládají, že pochází z Itálie, kde se i dnes hojně využívá k přípravě nejrozmanitějších pokrmů. Pravdou však je, že brokolice patří mezi nejmladší, nově vyšlechtěné druhy zeleniny objevující se až v 20. století.

Na mnohé může odpudivě působit právě její zelená barva

No právě díky ní brokolici řadíme mezi energické, zdraví prospěšné potraviny. Výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.

Brokolice obsahuje také více vitamínu C než citrusové plody

Kromě C zde najdeme i vitamíny E, B1 a B2. Brokolice je bohatá i na beta-karoten, kyselinu listovou, minerální látky - draslík, vápník, fosfor a síru, a také vlákninu, díky níž je oblíbená u lidí s trávicími obtížemi.

Protože obsahuje málo kalorií, je vhodná i pro diabetiky či při redukčních dietách

Díky lehké stravitelnosti je vhodná pro všechny věkové kategorie. Brokolice je vitamínovou i energickou bombou, proto se zvlášť doporučuje její konzumace na jaře a podzim, kdy je lidský organismus náchylnější na různá onemocnění a kdy má nejnižší schopnost bránit se proti těmto onemocněním.

Ženy si její konzumaci pochvalují i během menstruace,

kdy pomáhá zastavit a zmírnit bolesti a křeče.

Brokolice je jako stvořená do lehkých zeleninových polévek,

ale také na dušení, zapékání i jako příloha k masu. Pokud chceme zachovat její nezaměnitelnou barvu, chuť a obsah vitamínů, je vhodné ji vařit v páře. Výborná je zapékaná brokolice s bramborami, šunkou a smetanou, kdy jednotlivé suroviny navrstvíme na sebe a zalijeme smetanou na vaření. Vynikající je i brokolicová krémová polévka s květákem a jarní cibulkou nebo následující netradiční brokolicová pomazánka.

Vyzkoušejte brokolicovou pomazánku

• 20 dkg naklíčené pšenice• 0,5 dl slunečnicového oleje• 1 syrová čerstvá brokolice• 1 polévková lžíce nadrobno posekané pažitky• sůl podle chuti.
Očištěnou brokolici rozebereme na růžičky, vsypeme ji do mixéru, přidáme sůl, naklíčenou pšenici a slunečnicový olej. Vše společně mixujeme 3 - 5 minut, nakonec do hotové pomazánky jemně vmícháme pažitku. Natíráme nejlépe na celozrnný tmavý chléb se slunečnicovými semínky a zdobíme plátky ředkvičky či rajčat.

Pokud jsme vás alespoň trošku navnadili a přesvědčili,

vyzkoušejte brokolici - zelený zázrak a věřte, že vaše chuťové pohárky zahoří láskou k ní a váš organismus vám zakrátko poděkuje.

Autor: Martina Dvořáková