Bio stravování - snižování přísunu škodlivin pro naše tělo

Datum článku: 5. 8. 2013

Bio strava má své vyznavače i své zatracovatele, tak jako každá strava. Ale určitě není škodlivá. Proti klasické stravě je výjimečná tím, že pomocí ní máte šanci podstatně snížit množství jedů, které denně zasahují náš obranný systém. Je třeba si uvědomit, že potraviny působí na náš organismus zevnitř, a proto je důležité, aby byly co nejméně škodlivé.

Bio stravování - snižování přísunu škodlivin pro naše tělo

Není jednoduché si na biopotraviny zvyknout,

protože neobsahují podpůrné chutě a chemické přísady, které potravinu ochucují. Čili jde zejména o změnu chuťových návyků. Takové odvykání není otázkou několika dní, trvá kolem půl roku, než si zvyknete na nové chutě a vůně.

Důležité pro náš organismus je omezit nebo zcela vyloučit látky, které nám škodí

Biopotraviny se doporučují lidem s alergiemi, ale i zdravý člověk může klidně přejít na tuto potravu. Samozřejmě, ne jen pomocí biopotravin se stanete zdravějšími. Je třeba si přizpůsobit celkový životní styl, trávit čas v přírodě, snažit se vyhnout stresu a podobně.

Kdo nechce, nemusí se striktně stravovat pouze s biopotravinami

Důležité pro náš organismus je omezit nebo zcela vyloučit látky, které nám škodí, jako cukr, bílá mouka, alkohol, káva. Podle pravidel biostravy byste měli vyloučit i med, kravské mléko a jeho produkty a cizokrajné ovoce. Ale to už je na vašem zvážení.

Jak začít?

Všechno začíná výběrem potravin. V první řadě byste si měli zjistit, které potraviny a jídla vám dělají dobře a naopak. Kupovat byste měli pouze kvalitní výrobky a nikdy byste neměli být hladoví. Jako první pomoc před vlčím hladem slouží ořechy, semínka, sušené ovoce.

Jak jsme již zmínili, vylučuje se kravské mléko, které se dá výživově nahradit sójou

Ale zakysané mléčné výrobky jsou dovolené, jen ne každý den, např. acidofilní mléko. Abychom zamezili deficitu vápníku, je třeba mléko nahradit makovými a sezamovými semínky, které mají velký obsah vápníku a ze zeleniny je to brokolice a květák.

Další strašák je cukr, který mezi biopotravinami nemá co hledat

Nachází se všude v normálních potravinách: v chlebu, rohlících, sušenkách ... Čtěte pozorně etikety na výrobcích, zda se v nich nachází skrytý cukr nebo ne. Cukr by měl v potravinách nacházet z přírodních sladů: kukuřičný sirup, pšeničný, rýžový nebo ječmenný slad. Přehnaná konzumace sladkostí i příčinou hyperaktivity dítěte.

Jelikož se vylučuje i cizokrajné ovoce, je třeba nahradit vitamíny

z citrusových plodů domácími zdroji. Například paprika nebo petrželka obsahují dokonce o 150% více vitamínu C než citróny. Silný vývar, zeleninový nebo slepičí, je úžasným lékem pro tělo, když je prochladlé nebo máte chřipku. Vzpruží vás více než silný čaj s citrónem. Kromě toho šťáva z ovoce je ochlazující.

Co na talíř?

1. Sladké snídaně, například kaše na sladko nebo müsli tyčinka, pokud spěcháte.
2. Polévka, případně meloun, pokud je teplo.
3. Pokud přes den předpokládáte sedavou práci, nezatěžujte se masem, protože tráví. Dejte si jako bílkovinu např.. fazole, doplněnou těstovinami nebo kaší.
4. Pokud předpokládáte fyzickou práci, dejte si maso nebo oves, který dodá energii i na několik hodin.
5. Potraviny nevybírejte podle výživové hodnoty, ale podle energetické povahy. Je rozdíl, pokud jíte maso z kuřete,
které běhalo volně po dvoře nebo vyrůstalo pod neony.
6. Dodržujte potřebné množství tekutin, zejména vodu, v zimě i čaje z různých semen a koření, bylinkové omezte na onemocnění.

Autor: Martina Dvořáková